30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

4 milyon kişiye istihdam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da açıklayacağı GAP eylem planının ayrıntıları belli olmaya başladı. Proje için 12 milyar dolarlık bir kaynak ayrıldı.

Güneydoğu Anadolu Projesi'ni tamamlayacak eylem planı hazır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, planı salı günü Diyarbakır'da açıklayacak.

12 milyar dolarlık eylem planı içinde sulama alanlarını arttırmak, baraj ve santralleri tamamlamak, mayınları temizleyerek bölgeyi organik tarıma açmak var.

Hükümet yıllardır süren Güneydoğu Anadolu Projesi'ni (GAP) tamamlayacak projeyi hazırladı. Bunun için ayrılan kaynak 12 milyar dolar, süre ise beş yıl.

GAP, dünyanın en büyük entegre kalkınma projesi. Çünkü temel hedefi bölge halkının gelir düzeyini yükseltmek, bu bölgeyle diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak.

Proje tam 9 ili kapsıyor. Şimdiye kadar 23 milyar YTL harcanırken; 15 baraj, 9 santral yapıldı. Hedef ise 22 baraj, 19 santral.

Projede enerji, öncelikli sektör. Önce Silvan ve Cizre barajları bitirilecek. Bu iki barajla toplam 400 mw kurulu güce ulaşılacak.

Diğer öncelikli sektör tarım. Bunun için bölgede sulanabilir alan artırılacak. Hedefte 1.9 milyon hektar alanı sulamak var. Kuru tarım koşularından sulu tarım koşullarına geçilecek. Yani yüksek katma değer yaratan tarım ürünleri de üretilebilecek.

Bir yandan da bölge mayınlardan temizlenecek ve organik tarıma açılacak. Turizmi geliştirmek için bölgeye yatırım yapılacak. Kentsel rehabilitasyon çalışmaları tamamlanacak.

Projenin tamamlanmasıyla 4 milyon kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor. Bir diğer hedef ise bölgenin gelir seviyesini 5 kat arttırmak.

...
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 01:26:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?