17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

50 dolarlık banknotlar değişiyor

Geçen yıl 20 dolarlık banknotların rengini ve tasarımını değiştiren ABD Hükümeti, 2004 serisi 50 dolarlık banknotları da bu yıl içinde tedavüle çıkarıyor.
ABD Hazine Bakanlığı, Merkez Bankası ve Gizli Servisi, yeni tasarıma sahip 50 dolarlık banknotların 2004 yılının Eylül sonu veya Ekim başında tedavüle çıkarılacağını açıkladı. Dolar sahteciliğine karşı önlem almak için ABD parasının değerini korumak amacıyla yeni tasarıma sahip bonknotların tedavüle çıkarıldığını açıklayan ABD yetkilileri, yeni tasarının gelişmiş güvenlik özelliklerine sahip olduğunu bildirdi. Yeni 50 dolarlık banknotlar, mavi ve kırmızıyla renklendirilecek, paranın üzerinde dalgalanan Amerikan Bayrağı ve metalik gümüş-mavi renklerde küçük bir yıldız yer alacak.
Geçen hafta ABD'de tanıtılan yeni banknotun renginin daha akıllı ve güvenli olduğu belirtiliyor. Yeni para tasarısının ilk banknotu olan 20 dolarlık banknot geçen yıl piyasaya sürülmüştü. Seri, 2004 yılı sonlarında tedavüle sürülecek olan 50 dolarlık banknotla devam edecek, sonra da yeni 100 dolarlık banknot tedavüle çıkarılacak. 10 ve 5 dolarlık banknotların yeniden tasırımı göz önünde bulundurulmakla birlikte 2 ve 1 dolarların da yeniden tasarımı düşünülüyor. Son tahminlere göre dünyada işlem görmekte olan sahte 50 dolarların sayısı 25 bin'de bir banknota tekabül ediyor.

2004 SERİSİ 50 DOLARLIK BANKNOTUN YENİ RENGİNİN ÖZELLİKLERİ
Yeni 50 dolarlık banknotlar taklit edilmesi, teknolojik açıdan daha emniyetli, daha akıllı ve daha güvenli olduğu belirtiliyor. 50 dolarlık banknotun sahte olup olmadığını şöyle ayırt edilebilir:
"Banktonu ışığa doğru tutarak filigrana ya da büyük portre benzeri soluk desene bakınız. Filigran kağıdın bir parçası olarak tasarlanmıştır ve banknotun her iki yüzünde de görülebilir. Banknotu ışığa doğru tuttuğunuzda emniyet şeridine ya da plastik şeride bakınız. Bu şerit kağıdın içine gömülüdür ve portrenin sağ tarafından dikey pozisyonda yer almaktadır. Yakından bakıldığında, banknotun her iki tarafından ve şerit boyunca "USA FİFTY" (ABD ELLİ) kelimeleri ile küçük bir bayrak görülür. Bu şerit ultraviyole ışığa tutulduğunda sarı renkte parlama verir.
Banknotun ön tarafında, sağ alt köşesindeki "50" sayısına bakınız. Banknotu yukarıya ve aşağıya doğru açılı şekilde hareket ettirdiğinizde renk değiştiren mürekkep bakır renginden yeşile döşünecektir. Yeni tasarımlı banknotlarda renk değişimi daha belirgin olduğu için paraların kontrol edilmesi da daha kolay olacak.
Çok küçük olmaları nedeniyle mikro yazı tekniği ile yazılan yazıları taklit etmek zordur. Yeni hazırlanan 50 dolarlık banknotun ön yüzünde üç konumda mikro yazı tekniği kullanılmıştır. "FIFTY" (elli), "USA" (ABD) kelimeleri ve "50" sayısı portrenin solundaki iki mavi yıldızın içinde bulunur. "FIFTY" kelimesi banknotun her iki kenar bandında tekrar edilmiştir ve Başkan Grant'ın yakasında, sakalın altında da "THE UNITED STATES OF AMERICA" kelimeleri yer almaktadı.
Banknotun arka tarafında sağ alt köşedeki "50" sayısı görme sorunu olacak kişilere yönelik olarak kolayca okunacak şekilde yazılmıştır.
Portrenin sol tarafındaki damga ABD Merkez Bankasını temsil eder. Soldaki seri numarasının altında yer alan harf ile numara, parayı tedavüle veren ABD Merkez Bankası Şubesi'ni gösterir. Banknotun ön yüzünde iki konumda olan bir rakam ve harften ibaret özgün bir seri numarası bulunur. Yeni 50 dolarlık banknotta, sol tarafta yer alan seri numarası daha önceki tasarımlara kıyasla biraz daha sağa kaydırılmıştır."

TASARIM ÖZELLİKLERİ
Kalpazanlık faaliyetlerinin daima önünde olmak için ABD her yedi ila on yıl arasında yeni para tasarımı sunacak. Buna göre yeni 50 dolarlık banknotun tasarım özellikleri şöyle olacak:
"Amerikan bayrağının resimlerini temsil etmek üzere banknotun ön yüzünde yeni özgürlük sembolleri tasarlanmış. Banknotun en dikkat çekici özelliği, her iki yüzüne de mavi ve kırmızı renklerin soluk tonlarının ilave edilmiş olmasıdır. Aynı zamanda banknotun arka yüz zeminine sarı renkte küçük 50 sayıları basılmıştır. 2004 serisi banknotlar modern Amerikan tarihinde ilk defa olarak ABD parasında siyah ve yeşil dışındaki renklerin yer alması bakından önemlidir. Başkan Grant'ın banknotun ön yüzündeki portresini çevreleyen oval çerçeveler ve ince çizgiler ile arka yüzünde ABD Copitol binasının vinyeti kaldırımıştır. Portre yukarı kaydırılmış ve omuzlar sınıra kadar genişletilmiştir. Vinyetin zeminine yeni desenler ilave edilmiştir.
Öte yandan eski paraların yenisi ile değiştirilmesi gerekmeyecek. Eski paralar süresiz geçerli olacak. Hem yeni banknotların hem de daha eski tasarımlı banknotların tam değerleri üzerinden yasal para birimi olarak işlem görmeye devam edecek."

ABD DOLARI HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER
Doların yeşil olarak adlandırılması, ABD'nin 1861'de iç savaşı finanse etmek için tedavüle çıkardığı faiz getirisi olmayan ve arka yüzü yeşil vadesiz banknotlarla başlamıştı. ABD hükümetinin çıkardığı tüm kağıt paralar, üzerinde belirtilen değer üzerinden kabul edilen yasal birer ödeme aracı sayılmakta. Hiç bir zaman devalüasyon yapmayan ABD hükümeti, fonu renkli olan son Amerikan parası, altın sarısı renkli 1905 serisi 20 dolarlık Altın Sertifikasıydı. Martha Washington ABD banknotlarında portresine yer verilmiş tek kadın oldu. Gravür ve baskı dairesinin bu güne kadar bastığı en değerli banknot 1934 serisi 100 bin dolarlık Altın Sertifikası. Bu banknotlar halkın kullanımına sunulmamış, Amerikan Merkez Bankası ile ABD Hazinesi arasındaki işlemler için basılmıştı.
ABD doları için diğer ilginç bilgiler ise şöyle:
" 'Tanrıya İnanırız' ifadesi ilk olarak 1864'te madeni paralar üzerinde görüldü. Yaklaşık yüz yıl sonra Kongre bu ifadeyi resmi Ulasal Slogan ilan etti. Bugün bu ifade hem madeni hem de banknotlar üzerinde bulunması zorunludur. Banknotlar üzerinde hayatta olan kişilerin resminin bulunması 1866'da kanunla yasaklanmıştır. Banknotlar üzerindeki tarihi kişilerin resimleri 1929'dan bu yana değiştirilmemiştir. Tedavülden kaldırılan banknotların bir kısmı kırtasiye kağıdı olarak yeniden işlenmektedir. En çok basılan banknottur. 1 dolarlık banknotlar tüm banknotların yüzde 45'ini oluşturuyor. Her yıl basılan 8 milyar adet Amerikan dolarının uzunluğu ekvatorun çevresini 30 kez dolaşibilir. ABD sınırları içinde en çok 1 ve 20 dolarlık banknotlar kullanılır. Uluslararası alanda en popüler banknot 100 dolarlık banknottur. Bir banknotun yaklaşık ağırlığı, değeri ne olursa olsun 1 gramdır. Bir paund 454 gram olduğuna göre, bir paundluk banknot destesinde 454 banknot vardır. Nötr bir renge sahip olan ABD banknotları yüzde 25 keten ve yüzde 75 pamuktan oluşmaktardır. Farklı uzunluklardaki kırmızı ve mavi sentetik uzunluklar lifler banknot kağıdında eşit olarak dağıtılmıştır. Bir ABD dolarını yırtmak için 4 bin kez katlayıp açmanız gerekiyor."
SAFURE CANTÜRK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2004 Salı 17:28:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?