24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’500 bin yaralı var, sıhhi felaket kapıda’

Cenevre/Brüksel - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Asya’yı vuran deprem ve dev dalgalarda 500 bin kişinin yaralandığını, bölgeye yeterli miktarda içme suyu sağlanmadığı takdirde bir "sıhhi felaketin" kapıda olduğunu bildirdi.

DSÖ yetkilisi Fadela Şuayip, içme suyu probleminin çözümlenmemesi durumunda oluşabilecek büyük bir sıhhi felaketi önlemek için, DSÖ’nün gelecek 6 ay için 60 milyon dolarlık bir fon sağlanması çağrısında bulunması gerekeceğini belirtti.

Şuayip, BM’nin bölgeye şimdiden yaklaşık iki milyon kişi için yeterli olacak cerrahi malzeme, ishali önleyici ilaç ve su temizleyici haplar gönderdiğini ifade ederek, "Temizliği sağlayamazsak, bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarılmış olur. Şimdilik kolera ya da benzeri bir bulaşıcı hastalık bilgisi gelmedi. Ancak temiz su sağlanamazsa ishal bile bir çocuğu saatler içinde öldürebilir" dedi.

Öte yandan, AB’nin bölgeye yapacağı yardım yarım milyar euroya yaklaştı. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, yardım miktarının şu anda 436 milyon euro olduğu, miktarın gerek duyulduğu takdirde artırılabileceği ifade edildi.

Bu arada, AB Konseyi, Güney Asya’daki deprem ve tsunami felaketi konusunu görüşmek üzere 7 Ocak’ta olağanüstü toplantı yapacak.

AA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2005 Salı 15:01:35
Güncelleme :4 Ocak 2005 Salı 17:24:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?