27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

55 yıldır 'kimliksiz' yaşıyorlar

Şırnak'ın Silopi ilçesinde hiçbir ülkenin vatandaşı olmadan yaşayan Hamitoğlu kardeşler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmek istiyor.

Hüseyin Hamitoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yıllar önce Yezidi olan dedelerinin Türkiye'den Irak'a göç ettiğini, daha sonra dedesinin orada hayatını kaybettiğini söyledi.

Dedesinin vefatının ardından babası Halil Hamitoğlu'nun Müslüman olduğunu belirten Hamitoğlu, şöyle konuştu: "Babam Müslüman olduktan sonra Yezidilerin arasında duramadı ve Türkiye'ye geri döndü. Babam kimlik almadan hayatını kaybetti. Biz iki kardeş ise yıllardır vatansız bir şekilde yaşıyoruz. Bizim dedemiz Silopi ilçesine bağlı Yeniköy Ceylanlı mezraasında ikamet ediyordu. Bunu her şekilde ispatlamaya hazırım. Ancak kimse bizimle ilgilenmiyor. Defalarca vatandaş olmak için gerekli yerlere müracaatlarımızı yaptık, fakat sonuç alamadık. Yetkili kurumlardan yardım bekliyoruz."

Mehmet Hamitoğlu ise, 7 çocuğu bulunduğunu ve bunların Silopili olan eşinin nüfusuna kayıtlı olduğunu belirterek, çocuklarından birinin vatani görevini yaptığını, kendisinin de Türk vatandaşlığına geçmesi durumunda seve seve askerliğe gidebileceğini söyledi.

Artık çocuklarını kendi nüfusuna almak istediğini, Türk vatandaşı olmadıkları için bir çok haktan yararlanmadıklarını ifade eden Hamitoğlu, "Hastalandığımız zaman hastanelere gidemiyoruz. Seçim zamanlarında oy kullanamıyoruz. Çok sıkıntı çekiyoruz. Defalarca yetkili kurumlara vatandaş olmak için müracaatlarda bulunduk, fakat bir sonuç alamadık. Biz de Türk vatandaşı olmak ve her türlü haktan yararlanmak istiyoruz" dedi 

...
Yayın Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi 19:21:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?