22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

55 yıllık tanıtımı bir geceye sığdırdık

Liverpool’un Avrupa Şampiyonu olmasıyla noktalanan final maçı, İstanbul ve Türkiye için 5.5 milyar dolara denk tanıtım fırsatı yarattı.

İSTANBUL’un uluslararası dev organizasyonlara evsahipliği yapmasının önemi önceki akşam gerçekleşen Avrupa Şampiyonlar Ligi finaliyle bir kez daha ortaya çıktı. 200 ülkede canlı yayınlanan muhteşem final, 3 milyarın üzerinde kişiyi ekranlara kilitlerken, İstanbul’un dünya çapında parasal değeri 5.5 milyar doları bulan tanıtımının yapılmasını sağladı. 2005 yılı tanıtım bütçesinin 100 milyon dolar dolayında olduğu dikkate alındığında, Türkiye’nin 55 yıllık tanıtımı bir geceye sığmış oldu.

EUROVISION’LA BAŞLADI:

Son dönemde uluslararası dev organizasyonlarla dünyada adından söz ettirmeye başlayan İstanbul, geçtiğimiz yıl Eurovision Şarkı Yarışması’nın finaline evsahipliği yaparak tüm otoritelerden geçer not almıştı. 41 ülkeden 100 milyonun üzerinde kişinin canlı olarak izlediği yarışma, Türkiye ve İstanbul’a 2 milyar dolara bedel tanıtım olanağı sağlamıştı. Turizm ve reklam dünyası uzmanlarından elde ettiğimiz verilere göre, Avrupa TV kanallarında 1 saniyelik reklamın ortalama değeri 3 bin 500 dolar düzeyinde bulunuyor. Bu rakamdan yola çıkıldığında, 130 dakikanın üzerinde canlı yayınlanan Avrupa Şampiyonlar Ligi final maçı, İstanbul’a 5.5 milyar dolara denk tanıtım olanağı sağladı.

İSTANBUL BEYİNLERE KAZINDI:

Olimpiyat Stadı’nın her köşesinde yer alan İstanbul logoları maçı izleyen 3 milyar kişinin beynine kazınırken, bu kadar sürede sadece bir ülkenin bile maçı canlı vermesinin 30 milyon dolarlık tanıtım bedeline eşit olduğu hesaplandı. Sonuçta, 200 ülkenin maçı aynı anda canlı vermesiyle İstanbul ve Türkiye için parasal değeri 5.5 milyar dolara denk gelen bir tanıtım fırsatı yarattı. UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, ‘Organizasyon kusursuz, sahadaki mücadele müthişti. Maçı televizyonda izleyenler bir an olsun ekrandan ayrılamamıştır. Bu da İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtımı için çok önemli bir avantaj oldu’ dedi. UEFA Başkanı Lennart Johansson’un kendisine sürekli organizasyonla ilgili hayranlığını dile getirdiğini belirten Erzik, ‘Johansson, UEFA’nın başına geçtiği günden bu yanan böyle bir final yaşamadığını söylüyor’ dedi.

Bıçakcı: Cebimizden 5 kuruş çıkmamış oldu

TÜRKİYE Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, final için 5 milyon Euro harcadıklarını belirterek, ‘Federasyon olarak final maçından bir gelir elde etmedik. Biz harcadığımız 5 milyon Euro’nun yarısını UEFA’dan alacağız. Geri kalan bölümü içinde UEFA bize stadyum hasılatından belli bir oran verdi. Bununla birlikte tüm masraflarımızı karşılamış oluyoruz. Sonuçta, İstanbul’u tanıtıcı böyle müthiş bir organizasyon için cebimizden 5 kuruş çıkmayacak’ dedi.

45 bin yabancı geldi 50 milyon dolar bıraktı

ÖNCEKİ gün oynanan Şampiyonlar Ligi final maçının, İstanbul’un dünya çapında tanıtımının dışında, turizme de olumlu katkısı oldu. Final maçını izlemek için İtalya ve İngiltere’den gelen 45 bin kişi, iki-üç günlük İstanbul ziyaretleri sonucunda yaklaşık 50 milyon dolar harcadı. İstanbul’daki büyük otellerin tümü final öncesinde dolarken, bir çok kişi şehir dışındaki otellerde kalmak zorunda kaldı. Bu arada İstanbul Belediyesi de stada kendi bütçesinden 63 trilyon lira harcadı.

600 ıstakoz, 22 kilo havyar yediler

FİNAL maçında VIP misafirlerin catering (yiyecek-içecek) hizmetini veren Feriye Lokontaları’nın Genel Müdürü Vedat Başaran, final maçını izleyen 2 bin 100 VIP misafire, maçın başlamasından 3 saat önce hizmet vermeye başladıklarını belirtti. Başaran, catering hizmetlerinin maçtan sonra 1 saat daha devam ettiğini belirterek, ‘Final gecesi VIP misafirler 20 kilo havyar, 600 ıstakoz yerken, 150 şişe şampanya tüketti’ dedi. Bundan önce NATO, Uluslararası Gazeteciler Birliği, Monte Carlo’da düzenlenen seminerler, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’nın organizasyonları için hizmet verdiklerini hatırlatan Başaran, ‘İlk defa bir futbol organizasyonuna hizmet verdik ve alnımızın akıyla çıktık. Herkes çok memnun kaldı’ dedi.

Özel yemek verdik 850 Euro’ya bilet sattık

FUTBOL Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, VIP tribünlerindeki catering hizmetini biri yabancı üç şirketin verdiğini söyledi. Bıçakcı, ‘Sponsorların yemeklerini Avusturya’dan gelen bir catering şirketi sağladı. Biz de kapalı ve numaralı için iki şirketle anlaştık. Bu şirketlerden Feriye Lokantası VIP misafirlerimizi, MS Organizasyon ise numaralı tribündeki bir bölüm izleyicilere hizmet verdi. Biz de bu hizmetle birlikte VIP biletlerini 850 Euro’ya sattık’ dedi.

Kara Harp Okulu’ndan 2 bin kişilik gösteri

ŞAMPİYONLAR Ligi Finali’nde stadyum içinde gerçekleşen şovları kendilerinin düzenlediğini söyleyen Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, ‘Kara Harp Okulu’ndan 2 bin kişi özel olarak geldi. Şov yapanlar ise Almanya’dan bir grup. UEFA’nın organizasyonlarında yer alıyorlar. Yıldız taşıyan beyaz giysili kızlar tekerlekli bir mekanizmayla tur attı. Ginger olabilir. Ama emin değilim’ dedi.

Sponsorlar 1 milyon dolarlık çadır kurdu

AVRUPA Şampiyonlar Ligi’nin 4 ana sponsoru, davetli misafirlerini maç öncesi ağırlamak için stat etrafına 16 bin metrekarelik Şampiyonlar Ligi Çadırı kurdu. 1 milyon dolara mal olan, yaklaşık 5 bin davetlinin ağırlandığı çadırın mutfağında 300’ü Türk, 300’ü Avusturyalı olmak üzere toplam 600 kişi çalıştı.

70 bin kişi 5 milyon Euro’ya final maçını izledi

Final maçı için 80 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadı’nın kapasitesi 70 bin 24’e düşürüldü.

Satışa sunulan biletlerin tamamı günler öncesinde tükendi. Biletlerin 40 bin 154’ü finalist takım taraftarlarına, 15 bin 172’si Türk ve diğer ülkelerden gelen ziyaretçilere, 2 bin 477’si Yerel Organizasyon Komitesi’ne, 6 bin 3’ü UEFA’ya, 6 bin 218’i de sponsorlara ayrıldı.

Biletler 7 ayrı kategoride 20 ile 150 Euro arasında değişen fiyatlarla, VIP biletler 850 Euro’dan satıldı.

Maç sonrasında final maçından 5 milyon Euro’luk hasılat elde edildi.

Dev maç için stadın otopark alanın kapasitesi artırıldı. Mevcut 1220 araçlık açık otopark ve 403 araç kapasiteli kapalı otoparka 10 bin araç kapasiteli otopark ilavesi yapılarak, toplam otopark kapasitesi 11 bin 220’ye çıkarıldı. Ayrıca 213 otobüs için park yeri hazırlandı.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 02:22:23
Güncelleme :27 Mayıs 2005 Cuma 12:28:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?