27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

6 bin yıllık maden ocağı bulundu

Çorum'un Bayat ilçesinde ilk kez başlatılan arkeolojik kazılarda 6 bin yıllık maden ocağı bulundu.

Bayat'ın Derekutuğun köyünde Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile bu yıl ilk defa Eylül ayının ilk haftasında başlatılan kazı çalışmaları sona erdi. Kazı çalışmalarına Türkiye ve Almanya'daki çeşitli üniversitelerden 7 kişilik bir ekip katıldı.

Kazılarda 6 bin yıllık olduğu açıklanan ve dünyanın bilinen en eski ocağı olduğu tahmin edilen bir bakır maden ocağı bulundu. Maden ocağında 20'ye yakın galeri bulunurken kazılarda bu galerilerden sadece 2'sine ulaşılabildi.

Ortaya çıkarılan galerilerin daha önce define avcıları tarafından kazıldığı ve tahrip edildiği ifade edildiği belirtildi. Kazı alanında ayrıca büyük bir kısmı yanmış halde olan yaklaşık 600 çam çırasına rastlandı. Maden ocağının çam çıraları ile aydınlatıldığı tahmin edilirken tarihi ocakta çıraların yanı sıra kazılarda kullanıldığı tahmin edilen kazmalar bulundu.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü 2007 yılında Derekutuğun yüzey araştırması yaparken köy sınırları içerisinde bazı bulgulara rastlanmış yapılan incelemede bölgede bir yeraltı madeni olduğu fark edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin alınmasının ardından bölgede kazı çalışmaları başlatılmıştı.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 14:59:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?