17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

60 ayın 'zam şampiyonu' domates

Ankara Ticaret Odası (ATO), son 5 yıl içerisinde, bir önceki aya göre TÜFE'de fiyatı en çok artan mal ve hizmetler ile en pahalı bölge ve illeri kapsayan bir araştırma gerçekleştirdi.
"Enflasyon Muhasebesi" adını taşıyan araştırmaya göre, aylarca süren uzun maratonda şampiyonluk ipini göğüsleyen ürün domates oldu. 60 ayda 10 kez lider olan ve kendisinden sonra gelen elmaya 4 ay fark atan domates bu alanda rekor kırdı. Limon ve noter ücreti 5 kez ile 3. ve 4. sıraya yerleşirken, 4 kez ile maç bileti, köprü-otoban geçiş ücreti, kurs ücreti ve okul dergileri diğer sıraları paylaştı.
Araştırmaya göre, fiyatlarında en az artış görülen ürün ya da hizmet ise sofralarımızla alakası bile olmayan nakliye ücreti ve motor yağı oldu. Nakliye 6 kez, motor yağı 5 kez ve elektrik 5 kez lig lideri olarak şampiyonlar liginde ilk üç sırayı paylaştı. DİE verilerine dayanılarak yapılan ve her kategoride ilk sırayı alan ürün, bölge ve illerin dikkate alındığı araştırmaya göre, "En çok artanlar ligi"nde, giyim ve ayakkabı takımı 60 ayda 18 kez birinci gelerek ipi göğüsledi. Giyim ve ayakkabı takımının liderlikleri Mayıs, Haziran, Ekim ve Kasım aylarında gerçekleşti. 2. ve 3. ise 60 ayda 9 kez lig lideri olan gıda-içki- tütün ve sağlık grubu takımları oldu. Son sırayı ise 1 kez zam şampiyonu olan ev eşyası grubu takımı aldı.
Araştırmaya göre, "Zam şampiyonu iller" sıralamasında Kayseri 8 birincilikle ipi göğüsleyen il olurken, bu ili 7 kez ile Samsun ve Eskişehir izledi. En az fiyat artışı görülen il sıralamasında ise 7 ay lider olan Denizli'yi, 6 ay ile Zonguldak, İçel, Diyarbakır ve Kocaeli illeri takip etti. "En pahalı bölge" olarak 13 kez 1. gelen Akdeniz'i, 11 kez ile Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege izledi. En az fiyat artışı görülen bölgeler liginde liderliği 17 kez elinde tutan İç Anadolu olurken, bu bölgeyi 11 kez ile Ege ve 10 kez ile Güneydoğu Anadolu takip etti.
ATO Başkanı Sinan Aygün, geçmişte enflasyonu indirmede başarısız olan bakanların her ay bir ürünü suçladıklarını hatırlattı. Bugüne kadar, "enflasyon suçlusu" olarak teşhir edilen ürünlerin hiçbirinin bu araştırmada ortaya çıkan şampiyonlarla uzaktan yakından ilgisinin bulunmadığını belirten Başkan Aygün, "Kimi zaman sivri biber, kimi zaman sivri dillileri suçladılar. Her ay enflasyon suçlusu, enflasyon lobisi aradılar. Demek ki kimseyi suçlamaya, sivri biberi, hıyarı, havucu hain ilan etmeye gerek yokmuş. İsteyince oluyormuş" diye konuştu.
YUSUF ZİYA ERARSLAN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2004 Cumartesi 13:32:00
Güncelleme :21 Şubat 2004 Cumartesi 16:23:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?