22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

61 yaşını dolduranlar emekli edilebilecek

Ankara - Bazı Yasa ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasa’ya göre, hizmetin gereği ve niteliği çerçevesinde 61 yaşını dolduranlar emekli edilebilecek.

Yasa ile Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği yaş haddi ile ilgili madde yeniden düzenlendi. Buna göre, belediye başkanlığına ve illerin daimi komisyonu üyeliklerine seçilen veya seçilecekler hariç yaş haddi 65 olacak. 65 yaşını dolduranların açıktan veya naklen atamaları yapılmayacak. Hizmetin gereği ve niteliği çerçevesinde 61 yaşını dolduranlar emekli edilebilecek. Üniversite öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67 olacak.

Yasa ile emeklilerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılmalarına da sınırlama getirildi. İstisnalar dışında, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik ya da yaşlılık aylığı alanlar, belirlenen kurum ve kuruluşların kadrolarına açıktan atanamayacaklar. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, bu aylıkları kesilmeksizin kamuda görev alamayacaklar.

Emekli aylığı hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmayacak.

Yasa’ya göre, Kablo TV, TÜRKSAT A.Ş’ye devredilecek. Türk Telekom’a bağlı Kablo TV, özelleştirme kapsamı dışına çıkarılacak.

Yeni yasayla getirilen hükümlerden bazıları şöyle:
-Memurlara harcırah ödenirken büyükşehir belediye sınırlarındaki genişleme dikkate alınmayacak.
-Savaş, iç savaş, terör, kargaşa gibi koşullara sahip ülkelerde taşıma yaparken saldırıya uğrayıp yaşamını kaybeden şoför ve beraberindekilerin varislerine 40 bin YTL ödeme yapılacak.
-Otoyollar üzerindeki tesislerin işletmeleri özel sektöre devredilebilecek.
-Ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderleri, yeşil kart verilerek karşılanacak. Yeşil kart sahiplerinden ayakta ve meskende tedavide kullanılacak ilaç bedellerinin yüzde 20’sine kadar katılım payı alınacak.
-TMSF’nin Hazine’ye olan borçlarının silinmesi durumunda bütçede gider olarak gösterilmeyecek.
-Türkiye Şeker Fabrikaları’nın kredi borcu, görev zararı alacakları ve ödenmemiş sermaye alacaklarıyla mahsup edilecek.
-TCDD’nin vergi ve prim borcu ile gecikme zammı, faiz ve benzeri borçları mahsuplaşma yoluyla silinecek.
-Çiftçilerin tohumluk borçları ile sulamada kullandıkları elektrik borçları yeniden yapılandırılacak.

AA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2005 Perşembe 01:53:30
Güncelleme :24 Mart 2005 Perşembe 13:02:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?