19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

70 yıldır böyle bir şey görülmedi

Muğla’nın Fethiye ilçesinin yayla köylerini çekirgeler bastı. Son bir haftadan bu yana yayla köylerindeki arazilerin büyük bir bölümü çekirge istilasına uğrarken, ekili alanlarda etkili olan çekirge yeşil yapraklı ne varsa talan etti.

Fethiye’nin yayla köylerinden Karaçulha, Girdev ve Çökek’te etkili olan çekirge sürüleri vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Karaçulha Yaylası’nda iki günden bu yana etkili olan çekirge sürüleri başta ceviz olmak üzere sebze ve meyve bahçelerinde etkili oldu. Vatandaşlar sebze bahçelerindeki çekirge sürülerini uzaklaştırabilmek için sopa ve çalılarla kovmaya çalışırken, tavukları bu istilayı önlemesi için bahçelerin içine koydu.Karaçulha Belediye başkanı Yusuf Çaylı ve vatandaşlar çekirge istilasının önlenebilmesi için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yardım istedi.

Yaylada yaşayan Döne Kargın, tarlaya masraf ederek sebze meyve diktiklerini, iki günden bu yana çekirge istilasıyla karşılaştıklarını, yetkililerin ilaçlı mücadele yapmasını istediklerini söyledi. Adalet Harımcı ise, bahçeye sulamaya geldiğinde oğlakların girerek yeni dikilen ceviz fidanlarıyla sebzeleri yediklerini sandığını, çevreye baktığında oğlak yerine milyonlarca çekirge sürüsünü gördüğünü dile getirdi. İlaçlama yaptıklarını ancak çekirgeleri yine de öldüremediklerini söyleyen Harımcı, "Yetkililerden yardım istiyoruz" dedi. Yusuf Yongacı da, araziye çalışmaya geldiklerinde mahsullerinin çekirgeler tarafından talan edildiğini gördüğünü, çekirgeleri uzaklaştırmak için çalı ve sopalarla kovaladıklarını ancak başarılı olamadıklarını ifade etti.

Tevfik Koç (76) ise 70 yıldır böyle bir şey görmediğini, ilk kez çekirge sürüsüyle karşılaştığını, bahçesindeki sebze ve meyvelerin çekirgeler tarafından yok edildiğini söylerken; Remziye Yongacı (47) da, "Sebzelerimiz zarar gördü. Büyük emek vermiştik. Çekirgelerin hangi birini öldürelim, milyonlarca çekirgeyle baş edemedik. Soğan, patates ne varsa zarar gördü" diye konuştu. Sebze bahçesini sulamaya geldiğinde çekirge sürüsüyle karşılaştığını belirten Songül Yakalı, "Bir saat içinde cevizler yok olmuş, çekirgeler yapraklarını yemiş. Ziraat Odası’nı aradık yardım istedik. Mağduruz. Bir saatte bahçelerimiz böyle olduysa mücadele başlayıncaya kadar neler olacak merak ediyoruz. Biz çekirgeleri yesin diye tavukları bile bahçeye getirdik. Tavuklar hangi birini yesin. Çekirge sayısı tükenecek gibi değil" dedi.

Fethiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise, yayla Karaçulha’nın yanı sıra yayla Çökek ve Girdev bölgesinde de çekirge istilasının bulunduğunu, zirai mücadelenin başlatıldığını bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2013 Perşembe 10:33:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?