19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

78´liler: Darbeciler hesap vermeli

78’liler Vakfı Girişimi, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında hazırlanan 1982 Anayasası’na eklenen geçici 15. maddenin kaldırılması için kampanya başlattı.

Taksim Hill Oteli’nde 78’liler Vakfı Girişimi tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan girişim sözcüsü Celalettin Can , anayasanın geçici 15. maddesinin "12 Eylül darbesiyle yasama ve yürütme yetkilerini kullanan Milli Güvenlik Konseyi’nin, hükümetlerin ve Danışma Meclisi’nin her türlü karar ve işlemlerinden ötürü haklarında cezai sorumluluk iddia edilemeyeceğini içerdiğine" ve bu nedenle de bu dönemde işlenen suçların sorumlularının yargılanamadığına dikkat çekti.

’’Darbe döneminin tüm suçluları yargılanmadan, geçmişiyle yüzleşmeden toplum arınamaz’’ diye konuşan Can, şöyle devam etti: ’’12 Eylül darbesi demokrasiyi, hak ve hukuku çiğnedi. Her şeye rağmen sorumluların yargılanmasıyla bu olumsuz tablo giderilebilir.’’

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi toplantıda yaptığı konuşmada, Eğitim-Sen’in kapatılmasına dair kararın da 12 Eylül hukukunun bir ürünü olduğunu ifade ederek ’’Güçlerimizi birleştirerek 12 Eylül hukukuna son vermeliyiz’’ diye konuştu.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren ise konuşmasında, ’’15. maddenin, suçları örtbas etmek için geçici gibi görünen, aslında kalıcı bir madde’’ olduğunu vurgulayarak ’’Bu dönemde işlenen suçların insanlık suçu olduğunu, suçu işleyenler de bildikleri için bu maddeyi anayasaya yerleştirdiler’’ dedi.


CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 23:00:51
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 23:05:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?