25
Nisan
2024
Perşembe
ANASAYFA

8 bin 200 yıllık mühür bulundu

İZMİR'DE KULLANILAN EN ESKI MÜHÜR BULUNDU

Bornova Belediyesi'nin destek verdiği Yeşilova Höyüğü kazılarında önemli bir tarihi eser ortaya çıkarıldı. Kazılarda 8200 yıllık bir mühür bulundu. Kazı Başkanı Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Zafer Derin mührün o dönemde yaşayan insanlara yöneticilik yapan birine ait olduğunu açıkladı.

Yeşilova Höyüğü'nde yürütülen kazılar, İzmir'in bilinmeyen en eski tarihine ışık tutuyor. Kazılar sayesinde İzmir'de yerleşik hayatın 8500 yıllık geçmişinin olduğunun kanıtlanmasından sonra önemli bir tarihi eser daha ortaya çıkarıldı. Bornova Belediyesi'nin destek verdiği kazılarda 8200 yıllık bir mühür bulundu. Bu mührün, Anadolu'da kullanılan en eski mühürlerden biri olduğu belirtildi.

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Yard.Doç. Dr Zafer Derin, bulunan mührün son derece önemli olduğunu vurguluyarak şöyle konuştu: "Mühür yaklaşık Millattan önce 6200 yıllarına ait. O tarihte bu bölgede yöneticilik yapmış önemli birinin mührü olduğu anlaşılıyor. Boğa şeklindeki bu mühür aynı zamanda Anadolu'da bulunan en eski birkaç mühür arasında yer alıyor. Bu yönüyle de çok kıymetli bir tarihi eser”

Yeşilova Höyüğü'nde kazı çalışmalarına 2005 yılında başladıklarını ifade eden Derin, "İlk kazı döneminden bugüne kadar birçok önemli bulguları açığa çıkardık. 'İzmir'in ilk yerleşimcileri kimlerdir' sorusunun cevabı burada her gün değişiyor. Tarımda, hayvancılıkta ileri bir uygarlığa sahip olduklarını öğreniyoruz. Ilk etapta 25-30 bin metrekare olarak düşünüyorduk kazılacak olan alanı. Sonrasında bu alan 100 bin metrekareyi aştı.Bugüne kadar müzeye 700 kadar eser verdik. Her yıl 150 eser veriyoruz. Burası hem turizm açısından hem de bilimsel açıdan önemli bir bölge. Bu sene cilalı taş devrine indik" dedi.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da "Yeşilova'daki kazılar 8500 yıl önce Bornova'da yaşamın var olduğu, Bornova'nın uygarlıklar beşiği olduğunu gösterdi. Yeşilova Höyüğü'nde bulunan her türlü eseri canlandırmak adına bu alanın yan tarafında bir proje hayata geçiriyoruz. Bu alanda insanların geçmiş dönemlerde burada nasıl yaşadıkları canlandırma ile gösterilecek. Bu alanın yanını üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak işaretlettik. Bu alan için mimari proje yarışması yaptık. Jüri şu an gelen projeleri değerlendiriyor. Buradan çıkacak projeyle kazı alanının hemen yanında sergi ve eğitim merkezi projesini hayata geçireceğiz. Burada dünyaya örnek olacak bir yapı olacak. Hedefimiz, İzmir'in ve Bornova'nın tarihini yaşayarak öğretmektir. Buradan çıkan eserleri müze ortamında sergiliyoruz. O binada eğitimler, seminerler verilecek. İnsanlığın o zamandan bu zamana kadar geçen yaşamlarını tüm halkımızla paylaşacağız. Bu sayede Uluslararası cazibe merkezi oluşturacağız. Bornova'da Homeros'un yaşaması, Levantenlerin varlığı tarihsel plan çerçevesinde Bornova'yı cazibe merkezi haline getirecek" diye konuştu.

İZMİR'DE KULLANILAN EN ESKI MÜHÜR BULUNDU
İZMİR'DE KULLANILAN EN ESKI MÜHÜR BULUNDU
İZMİR'DE KULLANILAN EN ESKI MÜHÜR BULUNDU
İZMİR'DE KULLANILAN EN ESKI MÜHÜR BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2010 Pazartesi 14:27:30
Güncelleme :20 Eylül 2010 Pazartesi 17:13:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?