30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

800 Alevi dedesi buluşuyor

800 Alevi dedesi yarın Ankara'da bir araya gelip, taleplerini netleştirecekler. Bugün Meclis Başkanı Köksal Toptan ve CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ile görüşüp taleplerini ilettiler.

Hükümetin Alevi açılımı üzerindeki çalışması sürüyor. Ama Aleviler süreci hızlandırma arayışında. Meclis Başkanı'nı hükümet çalışması beklenmeden partileri harekete geçirmeye çağırdılar. Meclis Başkanı Toptan'ın görüşmeye AKP'li Reha Çamuroğlu'nu davet etmesi ise krize neden oldu.

Hükümetin alevilerin talepleri üzerindeki çalışması sürüyor ama Alevi örgütlerine göre bu çalışmanın bitmesini beklemeye gerek yok. Meclis'teki partiler anlaşıp, ortak tekliflerle istedikleri yasaları çıkarabilirler.

Buna öncülük etmesi için Meclis Başkanı Köksal Toptan ile görüştüler. Görüşmeden sonra 25 alevi örgütü adına açıklamayı Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız yaptı.

Balkız, "Meclis Başkanı Toptan önerilerimize olumlu yaklaştı" dedi.

25 temsilci, Meclis Başkanı'ndan sonra CHP Grup Başkanvekili Okay ile bir araya geldi. Okay, daha önce verdikleri tekliflerin AKP oylarıyla reddedildiğini hatırlattı.

CHP'nin bu açıklaması, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 18 Kasım'daki "Katkıda bulunmaya hazırız" sözleri ve hükümetin önündeki çalışma dikkate alınırsa, Alevi taleplerinin ilk kez bu çapta karşılanmasının önünde bir engel yok gibi görünüyor.

Fakat sorun, hangi taleplerin dikkate alınacağı. Zira, Alevi örgütleri arasında da tam bir mutabakat yok. Tüm örgütler;

- Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi,
- Din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması
- Madımak Oteli'nin müze yapılması gibi taleplerde uzlaşıyor

Ancak üzerinde anlaşamadıkları konular da var. Bunlar; Alevi dedelerine imamlar gibi maaş bağlanması ve Diyanet'in lağvedilmesi gibi konular.

Talepleri netleştirmek üzere 800 Alevi dedesi Ankara'ya davet edildi. Bu toplantıdan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüşmeleri söz konusu olacak.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, taleplerinin oya tahvil edilme arayışlarına karşı çıkıyor, "Biz sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Bu olayladan da kimse bizden artı bir oy beklemesin. Tersi de olmasın" diyor.

Ali Balkız'ın dikkat çektiği bu yaklaşım, Köksal Toptan'ı ziyaretlerine de yansıdı. Toptan ile yapacakları görüşmeye AKP'nin Alevi milletvekillerinden Reha Çamuroğlu'nun katılma girişimine tepki gösterdiler.

...
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 23:35:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?