25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

9 hakimi mahkum ettirdi

Yargıtay, Ergenekon davasından tutuklu bulunan Prof. Dr. Haberal'ın, “sorgusunda sorulan 180 sorunun hiç birinin terör örgütü kurmak ve yönetmekle ilgili olmadığı, buna rağmen tahliyesine karar verilmediği” gerekçesiyle açtığı davada, 9 hâkimi 1500'er lira tazminat ödemeye mahkûm etti. Hâkimler kararı temyiz edebilecek.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi savcılığın talebine ve ‘ölüm riskini’ işaret eden sağlık raporlarına rağmen Ergenekon’un tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tutukluluk halinin devamına karar veren dokuz yargıcı mahkûm etti. Daire, her bir yargıcın Haberal’a 1500 TL tazminat ödemesine karar verdi.

Ergenekon’da tutuklu halde yargılanan Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın avukatları Serdar Özersin ve Efsun Ünal, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne yaptıkları başvuruda; müvekkillerinin tutuklanışında gerekçe belirtilmediğini ve soyut ifadeler belirtildiğini, bugüne kadarki tüm tutukluluğa itirazların İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde reddedildiğini, fakat bu kararların tümünde başkanın muhalif kaldığını savundu. Savcılığın tahliye istediği beş ayrı başvuruda, iki üyenin gerekçesiz bir şekile tutukluluğun devamına karar verildiği ileri süren avukatlar, bu durumun daha önce 4. Ceza Dairesi’nin bir kararında ‘görevi kötüye kullanmak’ diye değerlendirildiğini belirtti.

Ayrıca, yöneltilen 180 soruda ‘terör örgütü kurmak ve yönetmek’ iddiasını içeren bir soru bulunmadığını, Haberal’ın kaçma ve delilleri karartma şüphesi olmadığı gibi, ‘ölüm riski’ taşıdığını kaydeden avukatlar, daha önce bazı dosyalarda sağlık gerekçesiyle karar verildiğini anımsatarak, ‘eşitlik’ ilkesine de aykırı davranıldığını ifade etti.

Avukatlar 14. Ağır Ceza’dan beş, 12 ve 9. Ağır Ceza mahkemelerinden de ikişer olmak üzere, tutukluluğun devamına karar veren dokuz hâkimden şikâyetçi oldu. Daire, 8 Haziran’daki oturumunda, şikâyeti haklı bularak, her bir hâkimi 1500 TL manevi tazminat ödemeye mahkûm etti. Sadece bir üye, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğinden bahisle, şerh koydu.

....
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2010 Çarşamba 09:46:16
Güncelleme :16 Haziran 2010 Çarşamba 09:56:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?