19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB, müzakereleri askıya alma hakkını saklı tutacak

Komisyon, yayımlayacağı tavsiye bölümünde ayrıca, müzakere kurallarını da net bir şekilde ortaya koyacak.

Müzakerelerin askıya alınması tek taraflı olacak

AB, daha önce müzakereleri sürdürdüğü ülkelere uygulamadığı bir yöntemi ilk kez Türkiye’ye uygulayacak. Buna göre, AB her an müzakereleri askıya alma hakkını saklı tuttuğunu belirtecek.

Demokrasi ve insan hakları konusunda sorunların yaşanması halinde Komisyon müzakereleri tek taraflı olarak durdurabilecek.

Komisyon kaynakları, müzakereler sırasında ele alınacak 31 başlıktan oluşan konuların, sadece Avrupa Birliği müktesebatına uyarlanmasının yeterli olmayacağını, bunun tüm alanlarda uygulamasının talep edileceğini belirtti.

Uygulamalar altı ayda bir raporlarla takip edilecek

Komisyon, Türkiye’deki uygulamaları her altı ayda bir raporlarla takip edecek. Komisyon, buna gerekçe olarak, diğer ülkelerle yapılan müzakerelerde, aday ülkelerle uygulama konusunda sorunlar yaşandığını gösterecek.

Komisyon ayrıca, raporunda birliğin de Türkiye’nin üyeliğine kurumsal olarak hazırlanması gerektiğinin altını çizecek.

Sıkı denetimli bir müzakere süreci ile Türkiye’nin müktesebatı eksiksiz olarak hayata geçirebileceği ve müzakereleri tamamlamış olan Türkiye’nin üyelik için bir sorun yaşamayacağı da raporda ifade edilecek.

2014’e kadar üyelik yok

Raporda ayrıca, Avrupa Birliği’nin 2013’e kadar olan bütçe programında Türkiye’nin müzakereleri yürüten bir aday ülke sıfatıyla yer alacağı belirtilecek ve böylelikle üyelik tarihinin 2014’ten önce olmayacağı da dolaylı olarak vurgulanacak.
brüksel
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 12:13:43
Güncelleme :4 Ekim 2004 Pazartesi 15:51:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?