18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AB, Türkiye’den uygulama bekliyor

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, Türkiye’nin çıkardığı reformları uygulamaya geçirmesini isteyerek, Ankara Anlaşması’nı da bir an önce imzalaması gerektiğini söyledi…

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn’in gelecek hafta Ankara’da Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ikili görüşmesi, AB Troykası - Türkiye Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde önemli mesajlar verdi. Rehn, Türkiye’nin bir an önce reform sürecini devam ettirmesi için harekete geçmesini istiyor. Ayrıca Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tanınması anlamına gelebilecek Ankara Anlaşması’nın ek protokolünün de bir an önce imzalanmasında ısrarlı.

Rehn, “Türkiye’nin iki yıl içinde bu kadar kapsamlı ve somut reform sürecini yaşamasından sonra, kısa bir nefes alma dönemine girmesini anlayışla karşılıyoruz. Bu gayet insan bir durum. Ama bu süre çok uzun sürmemeli” diyerek Ankara’nın bir an önce harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin kağıt üzerinde kriterleri karşıladığını belirten Rehn, işkenceyle mücadele, kadın, din ve ifade özgürlüğü, anadil ve kültürel haklar konusunda somut adımlar beklediğinin altını çizdi. Bununla birlikte, TCK, CMUK, istinaf mahkemelerine ilişkin yasaların yürürlüğe girmesi için Nisan ayında TBMM’den onay beklendiğine değindi.

Protokole Çekinceye Yeşil Işık

Rehn, “Türkiye, Ankara Anlaşması’nı genişleten ek protokolünü ne kadar çabuk imzalarsa, bizim için o kadar iyi olur” diye konuştu. “Türkiye’nin protokole ayrı olarak koymak istediği, Kıbrıs yönetimini tanımadığı yolunda çekinceyi kabul edip etmeyecekleri sorusuna ise şu karşılığı verdi:

”Bağımsız ülkelerin, yaptıkları eylemlere bağlı olarak kendilerini ifade etmeleri olağanüstü bir durum değil. Bunun çok abartılacak bir önemi yok. Üstelik Türkiye ile tam üyelik müzakereler, Kıbrıs barış görüşmelerinin başlaması için de bir fırsat.”


DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 23:55:07
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 23:56:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?