17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AB - NATO ilişkilerinde sönük ortam

NATO devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren, İttifak açısından "tarihi bir dönüm noktası" olarak nitelendirilen İstanbul zirvesi, NATO-AB ilişkileri açısından "sönük" geçti.

NATO liderleri zirve ortak bildirisinde, AB ile ilişkiler konusuna çok kısıtılı bir yer ayırdılar ve "stratejik işbirliğinin devam edeceği" mesajını yansıtmakla yetindiler. Ortak bildiride, "saydamlık ve iki kurumun özerkliğine saygı koşuluyla, birlikte çalışılacağı" ifade edildi.

İttifak ile AB arasındaki ilişkiler "temkinli adımlarla" geliştirilirken, İstanbul zirvesi sırasında NATO-AB zirvesi yapılmaması dikkat çekici bir unsur oldu.

İrlanda, İsveç, Finlandiya, Avusturya, Malta ve Kıbrıs Rum kesimi hariç tüm AB veya NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının bulunduğu İstanbul’da NATO-AB zirvesi yapılmamasının ana nedenini Kıbrıs sorunu oluşturuyor.

Türkiye, AB’ye mayıs başında üye olan Kıbrıs Rum kesiminin bu tür bir zirveye katılımına karşı tavır aldı.

Türkiye’nin, "Kıbrıs Rum kesimi ve Malta hariç" NATO-AB zirvesi yapılması önerisi AB kanadında kabul görmedi, ancak tartışma konusu da yapılmadı. "İstanbul’da en ufak bir çatlak ses duyurmamak ve bölünmüşlük havası yansıtmamak" konusunda kararlı gözüken müttefikler, NATO-AB zirvesini "gereksiz" gördüklerini belirterek gündem dışı bıraktılar.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2004 Pazartesi 20:11:23
Güncelleme :28 Haziran 2004 Pazartesi 20:16:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?