19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB: Askerin tavrı geriye doğru bir adım

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye temsilcisi Kretschmer, "Ordudan Irak ve Kıbrıs konusunda olduğu gibi ‘Hükümet karar verir’ şeklinde olumlu yaklaşım görmüyoruz. Genel siyaset, ordunun görüş belirtmesi gereken konular değildir. Ordunun tavrı geriye doğru bir adım" dedi.

Üniversitelerin ve muhalefetin yoğun tepkileriyle tırmanan YÖK yasa taslağı tartışmasına, AB Komisyonu da katıldı. AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, Genelkurmay’ın YÖK yasa taslağına ilişkin açıklamasını eleştirdi.

Kretschmer, ‘Ordunun bu tavrı son gelişmelere göre geriye doğru bir adım’ dedi. Kreschmer dün NTV’ye yaptığı açıklamada, Genelkurmay’ın YÖK yasa tasarısa ilişkin açıklamalarını doğru bulmadığını söyledi. Kretschmer, şöyle devam etti:

‘Bunu önceki gelişmelere göre geriye doğru bir adım olarak değerlendiriyorum. Geçen sene Irak konusunda ve Kıbrıs konusunda ordu çok doğru bir tutum belirleşmişti. Bu kez ordudan ‘Hükümet karar verir’ şeklindeki olumlu yaklaşımı görmüyoruz. Bu tür genel siyaset konuları ordunun görüşünü belirtemesi gereken konular değildir. Keşke ordu YÖK tartışmalarında böyle bir tavır almasaydı. Elbette ki bu iyi değil, AB için sivil-asker ilişkileri önemli bir kriter, bu bizim için temel bir demokrasi sorunu.’

Rumları tanıyın

Kretschmer, Kıbrıs konusunda da şunları söyledi: ‘Türkiye’nin müzakerelere taraf olacak 25 ülkeden birini tanımadan müzakerelere devam edilebileceğini düşünmek zor, dolayısıyla Kıbrıs hükümetinin tanınması yardımcı olabilir. Bir de yeni AB üyelerinden birisinin toprağında Türk askeri varlığının bulunduğu gerçeğini nasıl ele alacağız? Tüm bunlar yıl sonuna kadar bizi uğraştıracak ve Türk Hükümeti’nin üzerinde düşünmesi gereken sorular.’
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2004 Çarşamba 14:33:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?