18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AB-ABD zirvesini protesto

Brüksel - AB liderlerinin ABD Başkanı George Bush ile toplantı yaptığı Brüksel’de, bir grup gösterici zirveyi protesto etti.

Polis, AB karargahının yakınında toplanan göstericilere tazyikli suyla müdahale etti.

Polisin, göstericilerin barikatlardan kendilerine molotofkokteyli atması üzerine tazyikli su sıktığı belirtildi.

Göstericilerin ayrıca polise boş plastik ve cam şişeler attığı kaydedildi.

AB-ABD zirvesinde, Ortadoğu’da çözümün sağlanması ve AB’nin Çin’e silah satışı konusunda koyduğu ambargonun kaldırılması projesi gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Zirveden uzlaşma havası

ABD ile AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren zirve sonunda düzenlenen basın toplantısında, karşılıklı uzlaşma havası yansıtıldı.

Bush, ABD ve AB’nin fikir ayrılıklarının makul bir şekilde çözümlenmesinin önemine değindi. Savunulan ortak değerleri yaymak için birlik gerektiğini söyleyen Bush, ABD’nin Ortadoğu’da barış ve istikrarı sağlamak için güçlü bir şekilde çaba harcayacağını, yan yana, barış içinde yaşayan iki devlet görmek istediklerini belirtti. Bush, bu hedefe Avrupalı müttefiklerle el ele gitmek arzusunda olduklarını kaydetti.

Bush, Almanya ve Fransa örnekleri çerçevesinde, bazı Avrupalı müttefiklerin "Tahran’daki mollalar ile görüşmeleri sürdürmek istediklerini" söyleyerek, "İran’ın nükleer silahlara sahip olmaması hepimizin menfaati icabıdır. Hizbullah gibi terör örgütlerine verdikleri destek ile Ortadoğu’da barışı engelliyorlar. Bazıları bizim İran’a saldıracağımızı düşünüyor. Bu komik bir düşünce ancak tüm seçenekler açıktır" diye konuştu.

Rusya ile yapıcı ilişkiler oluşturulduğunu anlatan Bush, "Rusya Avrupalı bir ülkedir ve bizimle aynı değerleri paylaşmalı" dedi.

AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de aynı değer ve hedefleri savunan ABD ve AB’nin güç birliği yapmalarının "fark atmalarını" sağlayacağını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ise AB ve ABD işbirliğinin stratejik açıdan çok önemli ve kaçınılmaz olduğunu anlattı. Terörizm, fakirlik gibi sorunları bir ülkenin tek başına aşayamayacağını söyleyen Barosso, daha güvenli ve refah içinde bir dünya için birlikte olmak gerektiğini kaydetti.

Barroso, "Irak’ın istikrarlı ve demokratik bir ülke olması için siyasi ve ekonomik destek vermek istiyoruz. Irak hükümeti somut işbirliği önerirse katılırız" dedi.





AA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2005 Çarşamba 00:26:53
Güncelleme :24 Şubat 2005 Perşembe 00:12:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?