18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'AB Anayasası Türkiye'yi zora sokar'

Sabetay Varol/CNN TÜRK/Paris

Fransa’da, Halk Hareketi İçin Birlik Partisi lideri Nicolas Sarkozy, AB Anayasası’nın yürürlüğe girmesiyle Türkiye’nin AB üyeliğinin zorlaşacağını söyledi.

Sarkozy, Sosyalist Parti lideri François Hollande ile birlikte, RTL Radyo istasyonu ve Le Monde gazetesinin ortaklaşa düzenlediği bir tartışmaya katıldı.

Sarkozy, "AB Anayasası red edilirse Türkiye sadece ekonomik olarak AB’ye uymak zorunda olacak. Anayasa politik anlamda Avrupa’nın derinleşmesi demektir. Yani bu Türkiye’nin politik olarak da büyük uyum çabası göstermesi anlamına geliyor. Yani Türkiye’nin işi zorlaşacak" dedi.

Ankara’nın Avrupa’da değil Küçük Asya’da olduğunu söyleyen Sarkozy, "Kapadokya’lılara Avrupalı olduklarını söylediğinizde, sizi ciddiye alacaklarını sanmam" diye konuştu.

Hollande: "Referandum şartının şimdiden konması anlamsız"

Muhalefet lideri François Hollande ise, öncelikle Fransa Anayasası’na iktidar tarafından 10 yıl sonrasına referandum zorunluğu getirilmesini eleştirdi. Hollande, "şimdiden bu şartın konması anlamsız olmuştur" dedi.

Muhalefet lideri Hollande, "Avrupa Anayasası ile Türkiye’nin üyeliği arasında ilişki yok, Anayasa’ya artık bu şart konduğuna göre, Fransızlar ve diğer Avrupalılar, o güne kadar Türkiye’nin yapacağı reformlara bakarak günü geldiğinde karar verecek" şeklinde konuştu.

Sarkozy ’imtiyazlı ortaklık’tan yana

Fransa’da iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Başkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye’ye tam üyelik yerine ’imtiyazlı ortaklık’ verilmesini savunuyor.

Sarkozy, verdiği bir demecinde, "kimse Türkiye’yi dışlamak istemiyor. Türkiye büyük bir medeniyet. Türkiye’ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesinden yanayım, çünkü zaten AB’ye üye 25 ülke var" demişti.

CNN TÜRK TELEVİZYONU
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2005 Salı 00:46:52
Güncelleme :5 Nisan 2005 Salı 11:39:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?