30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

AB arabuluculuk yapıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy Rusya'ya geldi. Sarkozy temaslarına Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüşerek başladı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, görüşmede Gürcistan'a yayılan askeri operasyonun sonlandırıldığını, Gürcü askeri birliklerinin bölgeden dağıtıldığını ve burada yaşayan vatandaşların ve barış güçlerinin güvenliğinin sağlandığını duyurdu.


Sorunun çözümü için görüşmenin zamanı geldiğini belirten Medvedev, buna karşılık Gürcistan'dan güç kullanılmayacağına ilişkin hazırlanacak bir anlaşmaya imza atması şartının bulunduğunu ekledi.

Fransa Devlet Başkanı Nicholas Sarkozy de Rusya'nın operasyona son verme kararının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Sarkozy, Rusya'nın gücünü barış yönünde kullanacağına emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve AB tarafından sunulan planda Rus ve Gürcü askerlerinin çatışma öncesindeki pozisyonlarına çekilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, barış planının Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya ile ilgili uluslararası görüşmelerin başlatılmasını içerdiğini kaydetti.

Gürcistan tarafının son iki günde sürekli ateşkesin yürürlükte olduğu açıklaması yaptığını hatırlatan Medvedev, Gürcistan'ın bu açıklamalarının “yalan” olduğunu söyledi.

Sarkozy de yaptığı açıklamada, Rusya ve Gürcistan'ın ateşkes üzerinde anlaştığını, ancak barış anlaşması konusunda henüz uzlaşmadığını belirterek, “Henüz barış anlaşması yok. Düşmanlığın durdurulması var ama bu da son derece önemli bir gelişme” dedi.


İKİ LİDER 6 MADDELİK BİR DEKLARASYONA İMZA ATTI


Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile, 6 maddeden oluşan bir ilkeler deklarasyonuna imza attıklarını söyledi.

Medvedev, görüşmelerinin tek konusunun Güney Osetya'daki çatışmalar olduğunu belirterek, “Son iki gündür Sayın Sarkozy ile yoğun telefon görüşmeleri yapıyoruz. Görüşmenin sonucunda şöyle bir karara vardık:

Rusya ve Fransa Devlet Başkanları olarak çatışmaya son veren 6 ilkeden oluşan bir belge hazırladık” dedi.

Belgedeki ilk maddenin şiddete bir an önce son verilmesi olduğunu kaydeden Medvedev, diğer ilkeler hakkında şunları söyledi:

“İkincisi askeri faaliyetlere son verilmesi, üçüncüsü insani yardım yapılması için her türlü olanağın sağlanması, dördüncüsü Gürcü askeri birliklerinin eski mevzilerine dönmesi, beşincisi Rus askeri birliklerinin çatışma öncesinde bulundukları yere dönmesi ve Rusya barış güçlerinin ilave güvenlik önlemi alması, altıncısı da Güney Osetya ve Abhazya'nın güvenliğini sağlamak için uluslararası karar alınması.”

Medvedev, Sarkozy'nin Moskova'nın ardından Tiflis'e gideceğini, imzaladıkları bu ilkeleri Gürcistan yönetimine sunacağını söyledi. Gürcü yönetiminin bu ilkeleri onaylaması ve altına imza atması halinde bölgede durumun normale dönmesi yolunun açılacağını ifade eden Medvedev, “Şu anda söz Gürcistan'da” diye konuştu.

AA-İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 19:36:47
Güncelleme :12 Ağustos 2008 Salı 19:43:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.245.50.xxx Tarih : 12.08.2008 20:25:16

KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE BELLİ DEĞİL FRANSANIN NE İŞİ VAR ORADA RUSYA SAVAŞ MI KAYBETTİ Kİ ANLAŞMA İMZALATMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ AMA RUSYA BU FIRSATI ARIYORDU BU FIRSATI KAÇIRMAZ HEM REJİMİ DEVİRECEK HEM GÜRCÜSTANI BİR KAÇ PARÇA DAHA BÖLECEK