19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB bekliyor, Meclis tatilde

CHP Lideri Deniz Baykal’ın ’Meclis tatile girmeden son iki maddeyi de görüşelim’ çağrısı sonuçsuz kaldı ve TBMM, yeter sayısı bulunamadığı için 1 ekim tarihine kadar tatil edildi.

Bugün saat 11.00 sıralarında yeniden açılan TBMM, 184 milletvekili olan yeter sayısı bulunamadığı için 1 ekime kadar tatile girdi.

Meclis’te AKP’den az sayıda milletvekilinin bulunması da dikkat çekti.
Erdoğan: "AB yolunda eksikliğimiz yok"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zinanın suç kapsamına alınması ihtimaline sert tepki gösteren AB yetkililerini dün ağır bir dille eleştirmiş, bu konunun Türkiye iç meselesi olduğunu ve AB’nin buna müdahale hakkı olmadığını söylemişti.

Başbakan ayrıca AB’nin istediği tüm siyasi kriterlerin de yerine getirildiğini, bununla ilgili herhangi bir eksikliğin söz konusu olmadığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, “AB bizim için olmazsa olmaz değil bunu her zaman söylüyorum” dedi.

Brüksel’den yanıt gecikmedi

Erdoğan’ın deprem etkisi yapan açıklamalarının ardından AB’nin kalbi Brüksel’in cevabı gecikmedi.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen’ın sözcüsü Jean Christophe Filori, TCK tasarısının TBMM Genel Kurulu’ndan Adalet Komisyonu’na çekilmesinden ’kaygı duyduğunu’ açıkladı.

İlerleyen saatlerde de Flori, CNN TURK’te yayınlanan Manşet programında Mehmet Ali Birand’ın konuğu oldu ve burada da kaygılarını bir kez daha dile getirdi.

Filori: "Kulübün kurallarına uynak zorundasınız"

Birand, ’Erdoğan’ın AB içişlerimize karışıyor’ açıklamasını nasıl yorumluyorsunuz diye sorması üzerine Filori, "bu Türkiye’nin seçtiği bir şeydi, biz de seçimlerine cevap verdik. Siz bir kulübe üye oluyorsunuz ve kurallarına uymak zorundasınız. Tercih ettiğiniz şey bu" açıklamasında bulundu.

Filori tasarının 6 ekime yetişmesini istiyor

’Tasarı 6 ekimden önce yasalaşmazsa bu raporunuza nasıl yansıyacak?’ sorusuna ise Filori, "bunu raporumuza yansıtacağız. Bu bizim olumlu olarak altını çizeceğimiz bir gelişme unsuru olarak görülmeyecek" cevabını verdi.

Filori, "yani raporumuza bir çok olumlu gelişmeyi kapsayan TCK yasası gerçekleşmedi diye yazacağız" dedi.

Verheugen da sessizliğini bozdu

Erdoğan’ın sert demeci ile ilgili son açıklama AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen’dan geldi.

Verheugen, Türkiye’de yeni ceza yasasının çıkarılmasındaki gecikmenin ’çok kaygı verici olduğunu ve TCK tasarısının Meclis’ten geçmemesinin 6 ekimde yayımlanacak İlerleme Raporu’na olumsuz yansıyacağını’ söyledi.

Verheugen: "Yeni ceza yasası kabul edilseydi daha iyi olurdu"

Verheugen, ’’tek söyleyebileceğim, yeni ceza yasası kabul edilmiş olsaydı daha iyi olurdu, çünkü bu Türkiye’nin bir hukuk devleti olmanın koşullarını yerine getirip getirmediğinin temel unsurudur’’ diye konuştu.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2004 Cumartesi 14:39:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?