23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

AB Dönem Başkanı Juncker:kriz çıkabilir

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Lüksemburg’un Başbakanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği içinde büyük bir kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Juncker, Fransa ve Hollanda’nın AB anayasasını ret kararından hareketle üye ülkeler uzun vadeli olarak hazırlanan bütçeyi de reddederse, birliğin karşı karşıya kaldığı sorunların daha da büyüyebileceğini söyledi.

Hollanda Maliye Bakanlığı bugün 2007 ile 2013 yıl aralığını kapsayan ve Brüksel’de iki hafta içinde görüşülecek son bütçe önerilerinden memnun olmadığının işaretlerini vermişti.

Lüksemburg Başbakanı Juncker, gelecek ay yapılacak referandumda vatandaşlarının anayasaya hayır demesi durumunda, görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Juncker, anayasaya karşı çok farklı muhalif görüş olduğu gözönüne alındığında, anayasayı yeniden müzakere etmenin bir seçenek olmadığını belirtti.

Bu arada Eylül ayında anayasayı halk oyuna sunacak olan Danimarka’da son kamuoyu yoklamaları ’Hayır^’ sonucunun çıkacağına işaret ediyor.

Bu durum, Danimarka halkının Fransız ve Hollandalı seçmenden etkilendiğini ortaya koyuyor.

’Panik yok’

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, daha önce yaptığı açıklamada, anayasa metninin Hollanda’da ve Fransa’da reddine rağmen paniğe kapılmama çağrısında bulunmuştu.

Asselborn, anayasanın reddi ardından Avrupa Birliği’nin seçmenlerin tercihlerine kulak vermesi gerektiğini ancak onay sürecinin diğer üyelerde sürmesinden yana olduğunu söyledi.

Dün Lüksemburg’da yetkililerle görüşen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de onay sürecinin sürmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

Schröder, Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, 25 üyenin de söz hakkını kullanması gerektiğini vurgulayarak "Aşırı tepkinin her türlüsü şu aşamada yanlış olacaktır" diye konuştu.

Avrupalı liderler 16-17 Haziran tarihlerindeki zirvelerinde bir buçuk yıllık bir emeğin ürünü olan anayasanın akıbetine karar vermeye çalışacaklar.

AB’nin ilk anayasasının yürürlüğe girmesi için 25 üyeden de onay alması gerekiyordu.

İngiltere referandumdan kaçabilir

Ancak Avrupa uzmanlarımızdan William Horsley, İngiltere’nin gelecek hafta referandum planlarını askıya aldığını açıklayabileceğini söylüyor.

ANAYASAYA ONAY VERENLER
Almanya
Avusturya
İspanya
İtalya
Letonya
Litvanya
Macaristan
Slovakya
Slovenya
Yunanistan

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw dün, çifte reddin "Avrupa’nın gelecekte yöneleceği yol konusunda ciddi soru işaretleri" yarattığını söyledi.

İngiltere şimdi, Birliğin yapılarını daha fazla bütünleştirecek anayasaya alternatif bir plan peşinde görünüyor.

İngiliz hükümeti bakan yardımcılarından birisi, hedefi "liberalleşmenin arttırılması ve uyum politikalarının azaltılması" olarak ifade etti.

İngiltere, AB zirvesi sonrasında dönem başkanlığını altı ay süreyle devralacak.

AB’nin lokomotifleri olarak ifade edilen Almanya ve Fransa’nın liderleri de rota belirlemeye çalışıyor.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Cumartesi günü Berlin’de bir araya gelerek bundan sonra atılacak adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

Schröder ve Chirac’ın daha yakın entegrasyondan yana olanları içerecek bir "çekirdek Avrupa" fikri üzerinde duracağı tahmin ediliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Salı günü Avrupa Parlamentosu liderleri ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacak.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2005 Cuma 22:20:00
Güncelleme :3 Haziran 2005 Cuma 22:23:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?