17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AB-İKÖ Zirvesi öncesi 'KKTC' gerginliği

Türk ceza yasasının askıya alınması nedeniyle Türkiye’yle Avrupa Birliği ilişkilerinde yaşanan gerginliğe bir yenisi eklenmek üzere.

Gelecek ay İstanbul’da yapılacak Doğu-Batı Dialoğu Zirvesi’yle ilgili olarak da restleşme noktasına gelindi. 4-5 ekim tarihlerinde İstanbul’da yapılması planlanan Avrupa Birliği - İslam Konferansı Örgütü zirvesiyle ilgili gerginliğin temelinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin katılım sorunu yatıyor.

KKTC, İKÖ toplantılarına Kıbrıs Türk Devleti sıfatıyla katılacak

Ada’daki referandumların ardından, İslam Konferansı Örgütü Kuzey Kıbrıs’ın bundan sonra örgütün toplantılarına Kıbrıs Türk Devleti sıfatıyla katılmasını kararlaştırmıştı. Avrupa Birliği’yle yaşanan gerginlikte işte bu sıfattan kaynaklanıyor. Birlik, Kuzey Kıbrıs’ın İstanbul’daki toplantıya bu sıfatla katılmasına karşı çıkıyor.

Birliğin dönem başkanlığını yürüten Hollanda, sadece Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan değil, başka üye ülkelerin de bu konuda hassas olduğunu Ankara’ya bildirdi.

AB’den İKÖ’nün kararına tepki

Ankara’nın Kıbrıs Türk Devleti sıfatının kullanılmasının tanıma anlamına gelmeyeceği yönündeki ikna çabaları işe yaramadı. Avrupa Birliği, bu sıfatla katılımda israr edilirse, üye ülkelerin katılım düzeyinin düşebileceğini, yani toplantıya dışişleri bakanları yerine, daha alt düzeyde yetkililerin katılabileceğini bildirdi.

Ankara geri adım atmayı düşünmüyor

Ankara bu aşamada geri adım atmamakta kararlı görünüyor. Zira, dönem başkanı Hollanda tarafından getirilen orta yol formülleri kabul edilmedi. İki taraf da konuyla ilgili olarak restleşme noktasına gelirken, zirvenin yapılmaması olasılığının bile gündemde olduğu belirtiliyor.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 15:26:13
Güncelleme :21 Eylül 2004 Salı 16:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?