17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AB-İKÖ Zirvesi'nde 'KKTC' sorunu

Avrupa Birliği, önümüzdeki hafta başındaki zirveye, Kuzey Kıbrıs’ın ’Türk toplumu’ sıfatıyla katılmasını isterken, Türkiye ’Kıbrıs Türk Devleti’ sıfatında ısrarlı. Rumlar, zirvenin boykot edilmesini isterken, Avrupa Birliği hala kararını Ankara’ya bildirmedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın referandumlardan sonra yayınladığı raporunda bu ifadeyi kullandığını vurgulayan Ankara, İslam Konferansı Örgütü’nün de bu sıfatı kabul ettiğine dikkat çekti.

AB-Türkiye görüşmelerinden uzlaşı çıkmadı

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan görüşmelerde bugüne kadar uzlaşma sağlanamadı. Türkiye, Avrupa Birliği’nin ’Kıbrıs Türk toplumu’ sıfatıyla katılsınlar önerisini geri çevirdi.

Ankara’nın ise ’Kuzey Kıbrıs, Türk Devleti sıfatıyla katılır ve siz de bunun KKTC’nin tanındığı anlamına gelmediği yönünde açıklama yaparsınız’ önerisi de Avrupa Birliği tarafından kabul görmedi.

Rumlardan AB ve İKÖ’ye baskı

Rumlar, hem Avrupa Birliği hem de İslam Konferansı Örgütü nezdinde baskılarını arttırdılar. Avrupa Birliği’ne toplantının boykot edilmesi çağrısında bulundular. Avrupa Birliği ülkeleri ise kararsız görünüyor.

Ankara, geri adım atmak istemiyor

Ankara, son olarak Kuzey Kıbrıs’la ilgili geri adım atmayacağını belirterek, Avrupa Birliği’nden kararını bildirmesini istedi. Şimdi top Avrupa Birliği’nin sahasında.

Hükümet, Avrupa’dan gelecek karara göre toplantının yapılıp yapılmayacağına karar verecek. Zira Avrupa’dan çıkacak boykot kararı, toplantının boş koltuklara yapılmasına neden olacak ki, bu olasılık karşısında, toplantının tümden iptali gündeme gelebilecek.
cnn türk
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2004 Salı 16:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?