18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AB ile görüşmelere Hırvat engeli

AB’nin, Hırvatistan’la üyelik müzakerelerine başlamak için şart koştuğu savaş suçlusu General Ante Gotovina’nın tutuklanmasının gerçekleşmemesi durumunda, Türkiye’nin 3 Ekim’de başlaması planlanan müzakerelerinin de tehlikeye girebileceği öne sürüldü.
İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre, Hırvatistan’ın, AB ile müzakerelere başlamasının koşulu olan savaş suçlusu General Gotovina’nın tutuklanmaması AB içinde Türkiye ile müzakerelerin başlaması konusunda bölünme yarattı. AB diplomatları arasında giderek yaygınlaşan kaygılar, Türkiye ile müzakerelere 3 Ekim’de başlayamama ihtimali özerinde yoğunlaşıyor.
Hırvatistan ile anlaşmazlık giderilmediği sürece, bu ülke "bekleme odası"nda kalmaya devam edecek ancak bu durum Hırvatistan’ın komşuları Macaristan, Slovakya, Slovenya ve özellikle de Avusturya’yı öfkelendiriyor. Bazı AB diplomatları, Türkiye’nin üyeliği konusunda şüpheleri olan Avusturya’nın, Hırvatistan’la müzakereler başlayana kadar Türkiye müzakereleri için veto kullanacağına inanıyor.
Konuyla ilgili olarak, bir AB diplomatının "Türkiye’nin Hırvatistan’dan önce görüşmelere başlamasına izin verileceğini gerçekten düşünen var mı? Ben düşünmüyorum" sözlerine dikkat çekildi.
Haberde, Avusturya hükümetine yakın kaynakların, Türkiye müzakereleri ile Hırvatistan arasında bağ kurma gişimlerini reddettiği ancak Hırvatistan’a kapıları kapatmanın, Balkanlar’ın istikrarına yönelik olarak yaratacağı tehlikeye dikkat çektiği de kaydedildi.

AB DÖNEM BAŞKANI: AVRUPA KAPISI HIRVATİSTAN’A AÇIK OLACAK

Öte yandan, AB dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Hırvatistan’a Avrupa kapısının açık kalacağını söyledi.
Asselborn, AB Genel İşler Konseyi toplantısına gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, üyelik müzakerelerinin başlamasında bir gecikme beklenmesine rağmen Hırvatistan’a kapının kapatılmayacağını belirtti ve ’’Bugün alınacak karar ne olursa olsun, Avrupa yolundaki Hırvatistan için kapı açık kalacak’’ ifadesini kullandı.
Diplomatik kaynaklar, dün AB’nin BM savaş suçları mahkemesiyle işbirliği yapmadığı için Hırvatistan’la yarın başlaması öngörülen üyelik görüşmelerini erteleyeceğini söylemişti.
Aynı kaynaklar, dönem başkanı Lüksemburg’un, AB dışişleri bakanlarının bugünkü olağan aylık toplantısında, Hırvatistan’ın savaş suçlusu Ante Gotovina’yı teslim etmeyerek, AB’nin koşullarını karşılamadığını ileteceğini belirtmişti.
ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 16 Mart 2005 Çarşamba 13:31:44
Güncelleme :16 Mart 2005 Çarşamba 13:34:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?