19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB Komisyonu'ndan 'koşullu' evet

AB Komisyonu, Türkiye ile müzakerelerin şartlı olarak başlatılmasını önerdi.

Yasal reformların yürürlüğe girmesini ön koşul olarak gösteren Komisyon, insan hakları konusunda ihlal olması durumunda müzakere sürecinin askıya alınabileceğini belirtti.

Komisyon, İlerleme Raporu’nda müzakere tarihi belirlemezken, bu kararı AB liderlerine bıraktı.

AB Komisyonu, Bulgaristan ve Romanya’nın 2007 yılında birliğe şartlı üyeliğini ise kabul etti. Bu iki ülke reformları tamamlamaları halinde birliğe üye olabilecek.

Prodi: "Türkiye’ye yanıtımız koşullu evet"

AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB Komisyonu’nun Türkiye’ye yanıtının “koşullu evet” olduğunu söyledi. Prodi, “Komisyonun Türkiye’ye yanıtı evettir, koşullu evet” diye konuştu. Prodi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasında korkulacak bir şey olmadığını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Türkiye’de yapılanların AB Komisyonu’nu ’’evet’’ demeye yönelttiğini belirtti ve ’’Daha atılacak çok adım var’’ dedi.

Prodi, genişlemeden sorumlu üye Günter Verheugen ile birlikte Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye raporu hakkında bilgi verirken, Komisyon’un Türkiye’ye yanıtının ’’koşullu evet’’ olduğunu, ortaya konulan isteklerin ’’başarının anahtarı’’ olacağını söyledi.

Romano Prodi, Türkiye’nin TCK’nın da onaylanmasıyla, Kopenhag kriterlerini yerine getirme aşamasına ulaşmış olduğunu belirterek, Türkiye’de yapılan reformlar hakkında bilgi verdi. Prodi, ’’genelde çok şeyin gerçekleştirildiğini’’ anlatarak, ’’Daha atılacak çok adım var’’ dedi.

Yapılanların AB Komisyonu’nu ’’evet’’ demeye yönelttiğini, ancak ilerlemelerde aksama halinde müzakerelerin askıya alınabileceğini ifade eden Prodi, sonucun baştan garanti altında olmadığını söyledi.

Prodi, Türk halkına ve hükümetine bir ’’güven mesajı’’ verdiklerini söyledi ve Atatürk’ün gösterdiği yolda kararlılıkla yürünmesi, reformların sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Romano Prodi, AB kamuoyuna mesajında ise ’’Türkiye’nin katılımından korkacak bir şey olmadığını’’ söyledi.

Verheugen: "Tavsiyemiz müzakerelerin başlamasıdır"

Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ise, Türkiye ile müzakerelerin başlamasını tavsiye ettiklerini söyledi.

Verheugen, Türkiye konusunda çalışmaların birkaç haftalık bir iş olmadığını, çok ayrıntılı, dengeli, tarafsız ve eksiksiz bir rapor sunduklarını, tavsiye kararının AB Konseyi’ne iletildiğini, son kararın ancak AB Konseyi ve üye ülkeler tarafından verilebileceğini söyledi.

Türkiye’deki adli yapının AB kriterlerine uyumlu olduğunu söyleyen ve reformların uygulanmasına verdikleri önem üzerinde duran Verheugen, raporda endişelerin yansıtıldığını, beklentilerin dile getirildiğini, müzakereler için katı bir çerçeve önerildiğini ve bunların askıya alınabileceği mesajının verildiğini, göç konusunda kalıcı bir kısıtlamanın da öngörülebileceğini, müzakerelerin sonunda bu alanda sorun olacağını düşünmediğini anlattı.

"Tavsiyemiz müzakerelerin başlamasıdır" diyen Verheugen, bu müzakerelerin sonucu hakkında görüş belirtilmediğini ifade etti.

AJANSLAR - KENTHABER
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 14:26:31
Güncelleme :7 Ekim 2004 Perşembe 10:44:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?