17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AB Liderler Zirvesi başladı

Avrupa Birliği İrlanda Cumhuriyeti`nin dönem başkanlığındaki son zirvesine bugün başladı. Bu zirvenin en önemli iki gündem maddesi, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi`nin kendi ülkesi İtalya’da siyasete atılma amacıyla Komisyon Başkanlığı’ndan çekilme kararı üzerine yerine gelecek kişiyi saptamak ve Avrupa Birliği’nin Anayasası üzerinde görüş birliği oluşturmak.

 Avrupa Anayasası`nda son zirvede üyelerin oy hakları üzerinde çıkan kriz anlaşma sağlanamamıştı. Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuonioja BBC`ye yaptığı açıklamada bu konuda çözüm sağlanaması halinde 10 küçük ülkenin anayasayı reddedeceğini söyledi.

Bu arada, Avrupa Komisyonu Başkanlığı’na gelecek kişi üzerinde uzlaşma sağlamak konusunda İrlandalı yetkililer kararlı görünüyor. Dün düzenlediği basın toplantısında bu konuyu bir kez kaç vurgulayan Avrupa Dönem Başkanlığı Sözcüsü bu akşam yemeğinde devlet ve hükümet başkanlarının görüşeceği ana konunun Avrupa Komisyonu içinde yapılacak atamalar olduğunu söyledi.

Önemli üç atama olduğunu vurgulayan sözcü bunların başında Avrupa Komisyonu Başkanlığı’nın geldiğini belirtti. Devlet ve hükümet başkanlarının yemeği sürerken, dışişleri bakanları da ayrı bir yemekte buluşacak ve onlar da Orta Doğu barış süreci, İran ve Afganistan konularını ele alacak.

BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2004 Perşembe 17:38:18
Güncelleme :17 Haziran 2004 Perşembe 17:48:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?