19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB polimiği Türkiye'ye 200 trilyona maloldu

Türk Ceza Kanunu (TCK) tasarısını hükümetin Meclis’ten geri çekmesi nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında esen soğuk rüzgarlar piyasalarda tedirginliği artırıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın AB’ye verdiği "Türkiye’nin içişlerine kimse karışmasın" yönündeki sert yanıtın yankıları sürerken, piyasalarda bunun faturası Hazine’ye çıkıyor. Hazine, geçen haftalara oranla dün daha yüksek bir faizle borçlanmaya boyun eğdi. Piyasada faizler yüzde 27.5’e yükseldi. Zina gerginliği yüzünden yaşanan krizler 2 işlem gününde faizi 4.5 puan yükseltti. Zina tartışması ile patlak veren olayların Türkiye’nin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini başlatma talebi açısından piyasalarda yarattığı endişe dün Hazine’nin iç borçlanma ihalesinde kendini gösterdi. Hazine’nin ’zina’ krizi ile katlanan borçlanma faturası dünkü ihalede 50 trilyonu aşarken, bugünkü ihalelerle birlikte bu rakamın 200 trilyonu bulması bekleniyor.

İhalenin ardından Avrupa Birliği Komisyonu’- ndan gelen yeni bir açıklama, piyasanın tedirginliğini daha da artırdı. Komisyon Sözcüsü Jean-Christopher Filori, TCK tasarısının Meclis’ten geçmemesi halinde AB’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlayamayacağını söyledi. Hazine 196 günlük bono ihalesinde 1.3 katrilyon liralık borçlanmayı beklenenin de üstünde bir faizle gerçekleştirdi. Hazine ihalesinde en yüksek faiz yüzde 27.21’e çıkarken, ortalama faiz yüzde 26.9’a yükseldi.

Hazine 2 hafta önce benzer vadede bir ihalede yüzde 23 ile borçlanmıştı. Yaşanan siyasi gerilim Hazine’ye sadece bir ihalede 4 puanlık maliyet olarak yansıdı. Bu da Hazine’ye 50 trilyonu aşkın bir fatura çıkardı. Şimdi gözler bugünkü ihaleye çevrilirken, piyasada tedirginliği dirdirici bir gelişme yaşanmazsa Hazine’nin faturasının daha da kabarması bekleniyor. Hazine yarın piyasaya 6.4 katrilyonluk iç borç ödemesi gerçekleştirecek. Bunun için Hazine’nin yapacağı iki ihalede yaklaşık 5 katrilyon liralık borçlanma gerçekleştirmesi bekleniyor. Hazine’nin artan risk primi ile yapacağı borçlanmalarda ek faturası 150 trilyon lirayı aşacak. Yani sadece 3 ihalenin Hazine’ye ek maliyeti 200 trilyonu bulacak. Ancak unutulmaması gereken bir nokta da bu faizlerin bu şekilde artış kaydetmesi kamunun net borç stokunu önümüzdeki aylarda daha da artırabilir. Öyle ki 3 ihalede faturası 200 trilyonu aşan Hazine yıl sonuna kadar gerçekleştireceği 35 katrilyon liralık iç borç geri ödemesi için faizlerin düşmemesi halinde 2-3 katrilyonluk yükün altına girebilir. Hazine bugün 12 Nisan 2006 itfa tarihli, 567 gün vadeli TL. cinsinden iskontolu tahvil ve 13 Eylül 2006 itfa tarihli, 3 ayda bir değişken faiz ödemeli TL cinsinden tahvili ihalesi düzenleyecek.

ekonomi servisi
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 16:02:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?