19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB raporu: Gelir dağılımı en bozuk ülke Türkiye

Avrupa Birliği`ndeki gelir farklılıklarının genişleme ile birlikte daha da artacağı belirtilirken üye ve aday 28 ülke arasında en bozuk gelir dağılımının Türkiye`de olduğuna dikkat çekildi. Avrupa Komisyonu`nca yayınlanan ``Avrupa`da Yaşam Kalitesi Raporu``na göre, 28 ülkenin toplamında 740.65 euro olan ortalama hanehalkı geliri, Türkiye`de ise ancak 196.9 euroyu buluyor. Böylece Türkiye, hanehalkı geliri açısından 28 ülke arasında 22. sırada yer alıyor.

Avrupa Komisyonu`nun Avrupa Vakfı`nın işbirliğiyle hazırladığı ``Avrupa`da Yaşam Kalitesi`` raporu yayınlandı. Rapora göre, yaşam koşulları çok farklı olsa bile, Avrupa vatandaşlarının yaşam kalitesini belirleyen değer yargıları ve öncelikleri çok büyük değişiklik göstermiyor.

28 Avrupa ülkesinde yaşayanların benzer değer yargıları ile önceliklere sahip olduğunu gösteren rapor, sağlığın iyi olması, yeterli bir gelir ve bir aileye sahip olmanın, Avrupalıların çoğunluğu için iyi bir yaşam anlamına geldiğini ortaya koydu.

AB`nin genişleme sürecinin, dikkatlerin yaşam kalitesi konusuna odaklanmasına neden olduğu belirtilen raporda, mevcut genişleme ile AB`ye girecek olan 10 ülkenin alım gücü paritesine göre ortalama kişi başına GSYİH`nın, AB`deki ortalamanın ancak yüzde 45`ine ulaştığına işaret edildi.

Böylece yeni genişlemenin AB`deki gelir farklılıklarını daha da artıracağına dikkat çekilen raporda halen en zengin AB ülkesi (Lüksemburg) ile en yoksul (Yunanistan) ülke arasında 2.8 kat olan gelir uçurumuyla genişlemeden sonra 6.5 kata çıkacağı vurgulandı.

Aday ülkelerdeki gelir dağılımındaki eşitsizliklerin de değerlendirildiği raporda, 1 Mayıs`ta AB`ye katılacak olan 10 ülkeden Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya ve Slovenya`daki gelir dağılımındaki eşitsizliğin, Danimarka ve İsveç gibi AB ülkelerinden çok daha kötü olmadığı belirtiliyor. Buna karşın, AB`ye daha ileride katılması öngörülen diğer üç aday Bulgaristan, Romanya ve Türkiye`de durumun çok daha kötü olduğu ifade ediliyor. Bunda Türkiye`nin çok büyük olan nüfusunun da etkili olduğuna işaret edilen raporda Türkiye`deki gelir eşitsizliğinin diğer 27 ülkeden çok daha büyük olduğuna dikkat çekildi.

Raporda ayrıca AB üye ve adayı 28 ülke, aylık hanekalkı geliri açısından da değerlendirildi. Buna göre, ortalama gelir 28 ülkenin toplamında 740.65 euro olarak hesaplandı. Türkiye ise, 196.9 euro ortalama gelir ile 28 ülke arasında 22. sırada yer alıyor.

Danimarka`nın, 2 bin 660 euro tutarında henehalkı geliri ile birinci olduğu sıralamada Almanya bin 198 euro ile 8., Kıbrıs (Rum Kesimi) 826 euro ile 13., Yunanistan ise, 255 euro ile 19. oldu.

En düşük gelir ise, 2007 yılında AB`ye girmesi öngörülen Bulgaristan ve Romanya`da kaydedildi. Hanehalkı ortalama geliri Bulgaristan`da 73.6 euro, Romanya`da ise, 79.49 euro olarak belirlendi.

AB`de sosyal entegrasyon sorunlarının Turkiye, Bulgaristan ve Romanya`nın üye olması ile yoğunlaşacağı savunuluyor. Sosyal açıdan entegre olmayan, kendilerini dışlanmış hissedenlerin oranının halen yüzde 12 olduğu AB`de, Türkiye dahil, 13 aday ülkenin tümünün birliğe katılması ile yüzde 23`e çıkacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre, ekonomik zorlukların dışlanmışlık duygusuna dönüşmesi sorunu, en belirgin bir biçimde Türkiye`de yaşanıyor. Bu durumda olan insanların oranı, diğer ülkelerde yüzde 13 ile 35 arasında değişirken Türkiye`de yüzde
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 7 Mart 2004 Pazar 17:59:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?