Avrupa Birliği Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, birlik içi sorunların genişleme sürecini etkilemeyeceğini söyledi. Olli Rehn, ABnin Türkiyeye yönelik olarak 3 Ekim taahüdüne sadık kalacağını açıkladı. Ancak Rehn, müzakereler başlamadan önce Türkiyenin insan hakları ve demokratikleşme alanında gelişmelerin kaydedilmesi gerektiğini de vurguladı.
Merkezi Brükselde bulunan ve kısa adı EPC olan Avrupa Politikalar merkezinde Genişleme süreci tehlikede mi? adlı bir konferansa katılarak BRüksel zirvesinin ardından genişleme politikalarının akibetini değerlendiren Olli Rehn, geçtiğimiz hafta düzenlenen AB zirvesinin sonuç bildirgesinde, liderlerin genişleme sürecinin devam ettiğini teyid ettiklerini ve bu çerçevede 16-17 aralık 2004 tarihli zirvenin sonuç bildirgesini hatırlattıklarını açıkladı.
TCK HAYATA GEÇMELİ
Rehn, 22nci paragrafta Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim 2005 tarihinde başlaması kararının yer aldığını açıkladı. Ancak Olli Rehn, müzakerelerin başlaması konusunda TCKnın hayata geçip, ek protokolün de imzalanması gerektiğini söyledi.
Avrupa Komisyonunun Haziran ayının sonunda müzakere çerçeve belgesini yayınlacağını açıklayan Olli Rehn, Kasım ayında da ilerleme raporunun yayınlanacağını bildirdi.
Verheugen: Müzakerelerin ucu açık
KIBRIS İÇİN ÇABALAR SÜRÜYOR
Kıbrıs konusuna da değinen Olli Rehn, KKTCye yapılan mali yardım ile ticaret serbesteliği konusunda Avrupa Komisyonunun hazırladığı iki tüzüğü görüşmek üzere Brükselde bir toplantı düzenlendiğini açıkladı. Rehn, toplantının sonuçsuz kaldığını, ancak dönem başkanı Lüksmeburgun iki tüzük konusunda çalışmalarına ay sonuna kadar devam edeceğini, sonuç alınamadığı taktirde de 1 Temmuz 2005de AB dönem başkanlığını üstlenen İngilterenin bu konuda bayrağı devralacağını açıkladı.
FRATTİNİ: TÜRKİYE DAHA FAZLA SABRETMELİ
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini de, İtalyan Il Messaggero gazetesine verdiği demeçte, Fransa ve Hollandada AB Anayasasına hayır denilmiş olmasının genişleme sürecini durdurmayacağını ancak yavaşlatacağını vurguladı.
Frattini, Genişleme süreci devam edecek. Ama Türkiyenin daha fazla sabretmesi ve istenilen reformları hayata geçirdiğini somut biçimde göstermesi gerekecek dedi.
İNCELEME DAHA SIKI OLACAK
Fransa ve Hollanda vatandaşlarının genişleme sürecini eleştirdiğine dikkat çeken Frattini, Bulgaristan, Romanya, özellikle de Türkiye gibi ülkelerin artık daha kuvvetli bir merceğin altına yatırılacakları açıktır diye konuştu.
Frattini, aday ülkelerde temel haklar, cezaevleri koşulları, ceza yasası, ifade özgürlüğü gibi konuların daha sıkı bir biçimde incelenmesi gerekeceğini kaydetti. Frattini, Bu meseleler, özellikle de Türkiye konusunda bundan böyle çok daha titiz bir şekilde incelenecekti dedi.