21
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

’AB Türkiye’ye ’evet’ diyecek’

Londra - İngiltere’de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, Avrupa Birliği liderlerinin kıtada süregelen bazı kaygı ve itirazlara rağmen önümüzdeki hafta düzenlenecek zirvede Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlamasına evet diyeceklerini bildirdi.

Avrupa Komisyonu’nun raporunda, müzakerelerin gelecek yıl başlamasının tavsiye edildiğini, çoğu AB liderinin de bu görüşten yana olduğunu belirten Economist yazarı, "buna rağmen görüşmeler oldukça sert geçecek" diye yazdı.

İlk tartışma konusunun, müzakerelerin ne zaman başlayacağına dair olacağını da belirten The Economist yazarı, "büyük olasılıkla Türkiye sadece 2005’in ikinci yarısında bir tarihte müzakerelere başlama sözü alabilecek" görüşünü savundu.

Buna neden olarak da Fransız hükümetinin 2005 yılının Mayıs ayında Avrupa Anayasası için yapılacak referanduma Türkiye gölgesinin düşmesini istememesini gösteren Economist yazarı, ikinci sebebi de Türkiye’ye tam üyelik değil imtiyazlı ortaklık verilmesini isteyenlerin iknasına çalışılmasının oluşturacağını öne sürdü.

Türkiye’de insan hakları reformlarının ters gitmesi halinde, müzakerelerin kesilebileceğine dair başka oyalanma vesileleri sağlanabileceğini de savunan Economist yazarı, AB yasalarının Türkiye’ye uygulanması sırasında insanın serbest dolaşımını engelleyen bazı "sürekli istisnalar" yaratılabileceğini de öne sürdü.

Yazar, yine de Zirve’nin sonuç bölümünde böyle ifadelerin yer almasının beklenmediğini vurguladı.

Kıbrıs Rum kesiminin bütün anlaşmayı sabote etme ihtimaline dair bazı korkular olduğunu da belirten yazar, Kıbrıslı Rumların "tanınmadıkları müddetçe müzakerelere başlanmasını veto edebileceklerini" söylediklerine dikkati çekti.

AA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 13:01:36
Güncelleme :10 Aralık 2004 Cuma 13:47:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?