19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'AB üyeliği Türkiye'ye zararlı olur'

Türk halkının çoğunluğu Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmasını destekliyor. Halk arasında, tam üyeliğin Türkiye için son derce yararlı olacağı görüşü hakim. Newsweek dergisinin İstanbul muhabiri Owen Matthews, tam üyeliğin Avrupa Birliği için yararlı olacağını, ancak Türkiye’ye yarardan fazla zarar getirebileceğini savunuyor.


Newsweek dergisinin İstanbul muhabiri Owen Matthews’un, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda hakim olan görüşlerden farklı bir yaklaşımı var. Bazı uzmanlar tam üyeliğin hem Türkiye için hem de Avrupa Birliği için faydalı olacağını; bazılarıysa, Türkiye için yararlı olacak tam üyeliğin Avrupa Birliği için zararlı olabileceğini belirtiyor. Owen Matthews ise, bunlardan farklı olarak, tam üyeliğin Avrupa Birliği için yararlı olacağı, ancak Türkiye için pek avantajlı olmayacağı görüşünde. Matthews “Benim savunduğum şu: tam üyelik için Avrupa Birliği’nin uygulayacağı denetim ve Türkiye’nin üyelik için uygulaması gerekecek sınırlamalar – özellikle iş gücü konusunda – kötü bir etki yaratacaktır.” şeklinde konuştu.

Matthews, Avrupa’daki standartların, bürokrasinin, denetimin ve sınırlamaların, Türkiye’nin ekonomik rekabet gücünü azaltacağını savunuyor. Gazeteci, Avrupa’nın kendi işgücüne uyguladığı sınırlamaların ve standartların, tam üyelikle Türkiye’de de uygulanmaya başlanacağı ve böylece Türk işgücünün de daha pahalı hale geleceği uyarısında bulunuyor. Owen Matthews sonuçta Türkiye’nin, önemli avantajlarından biri olan kalifiye ve ucuz işgücüne sahip olma özelliğini yitireceğini belirtiyor.

Matthews şöyle konuştu: “Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olduğu zaman, Türkiye’yi yatırım için çekici kılan pek çok unsur, giderek kaybolacak.. Öncelikli olarak da, Türkiye’nin işgücü konusundaki rekabet üstünlüğü... Birliğe üye olduktan sonra, Türkiye muhtemelen Avrupa Birliği’nin Sosyal Mevzuatını (Social Charter) kabul etmek durumunda kalacak. Haftada 48 saat çalışma sınırı gibi işgücünü denetleyen daha pek çok kanunu uygulamaya başlayacak. Türkiye, Avrupa şirketlerini ucuz işgücü sayesinde Türkiye çekebilecekken, tam üyelikle birlikte ücretlerde suni bir artışa gitmek zorunda kalacak. Bu kısa dönemde iyi olabilir, ancak uzun vadede, Türkiye’nin, rekabet gücünü kaybetmesine yol açacak.”

Buna ek olarak, Matthews Türkiye’nin umduğu bazı avantajları da, üyelik zamanı geldiğinde bulamayacağına dikkat çekiyor. Örneğin, Ortak Tarım Politikasından almayı umduğu sübvansiyonlar ve serbest dolaşım hakkı, büyük ihtimalle Türkiye için geçerli olmayacağı görüşünde.

Newsweek muhabiri Matthews, Türkiye’nin şu an itibariyle Avrupa’yla zaten avantajlı bir ilişki içinde olduğunu vurguluyor. Matthews, “Türkiye şu anda avantajlı durumda. Türkiye Gümrük Birliği’ne üye olduğu için Avrupa piyasalarında ticaret yapabiliyor. Aynı zamanda da, Brüksel’in denetimini ve bürokrasisini Türkiye’de uygulamak zorunda kalmıyor.” dedi.

Owen Matthews, Alman Hıristyan Demokrat parti lideri Angela Merkel’in savunduğu, imtiyazlı üyeliğin de bu doğrultuda olduğunu söylüyor. Matthews böyle bir ilişki içinde Türkiye’nin, Avrupa Birliğiyle yakın ticari ilişkilerini sürdürmekle birlikte, Avrupa’nın siyasi sınırlamalarının dışında kalacağını ve bunun da Türkiye’nin avantajına olacağını düşünüyor.

Ancak, Matthews, Avrupa Birliği üyeliği için uygulanan reformlardan övgüyle söz ediyor ve bunların doğru ve gerekli olduğunu vurguluyor. Newsweek İstanbul Muhabiri, üyelik olasılığı bulunmamasının reformları tıkayacağını da düşünüyor.

Matthews, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde oluşmasını beklediği gelişmeleri, şöyle yorumluyor: “Benim tahminim şu: Türkler Avrupa Birliğine tam üyelik için yapılması gerekecek fedakarlıkların farkına vardıkça, tam üyelik gittikçe daha az çekici gelecek. Çünkü, Türkler bence Avrupa Birliği’ne pembe gözlüklerle bakıyorlar. Ulusal bağımsızlıktan verilecek ödünlerin pek farkında olduklarını düşünmüyorum.”

Newsweek dergisinin İstanbul muhabiri Owen Matthews’ın görüşleri 16 Ekim’de yayınlanan İngiliz, Spectator dergisinde yer almıştı.


VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2004 Cuma 09:16:01
Güncelleme :22 Ekim 2004 Cuma 09:20:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?