19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB yolunda Eylül ayı Türkiye için kritik ay

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verheugen da eylülün ilk haftasında Ankara’ya gelecek ve raporla ilgili son görüşmeleri yapacak. Başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, devletin zirvesiyle görüşme talebinde bulunan Verheugen, çok sayıda sivil toplum kuruluşuyla da biraraya gelecek. İlerleme raporuna ilişkin son değerlendirmelerin yapılacağı ziyaret sırasında, komisyon yetkilisinin raporun genel ruhuna ilişkin ilk ipuçlarını vermesi bekleniyor.

Ankara’ya gelen bilgilere göre, bazı komiserlerin Türkiye’nin üyeliğine ilişkin çekinceleri sürmesine karşın, genel görüş raporun tavsiye bölümünün Türkiye’nin istediği yönde olacağı şeklinde.Ankara, eylül ayı boyunca sadece Komisyon ile değil Avrupa başkentleriyle de yakın temasta olacak.

Eylül ayında Maastricht’te yapılacak Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katılırken, Başbakan Erdoğan da aynı tarihlerde özel bir ziyaret için Almanya’da olacak. Hem Erdoğan, hem de Gül’ün eylül ayı boyunca Avrupalı liderlerle sık sık görüşmesi planlanıyor.

İlerleme raporunun tavsiye bölümünün Türkiye’nin istediği yönde olacağı şeklindeki duyumlara karşın, Türk diplomasisi ihtiyatı elden bırakmamaktan yana bir tavır sergileyecek. Bu tutumun en önemli nedeni olarak da, Türkiye aleyhtarı çevrelerin ellerindeki tüm kozları bu süre içinde oynayacağının tahmin edilmesi gösteriliyor.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2004 Perşembe 17:01:14
Güncelleme :6 Ağustos 2004 Cuma 14:14:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?