20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'AB yolunu Türk Ordusu açıyor'

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesinin bugünkü sayısında iç sayfalarda Türkiye ile ilgili bir haber-analiz dikkat çekiyor: "Türk ordusunun değişime uğraması Avrupa Birliği yolunu açıyor"...

Financial Times’ın Ankara muhabirinin bu başlıkla sunduğu haberde, "bu hafta ilerleme raporunun yayınlanmasının yarattığı fırtına sırasında gözden kaçan şeyler var" deniyor. Kısaca aktarıyoruz:

"Türkiye’de 2004 yılı için savunma bütçesi beş milyar 600 milyon dolar. Oysa bu yıl için bütçeden eğitime ayrılan kaynaklar 6 milyar 700 milyon dolar.

Türkiye Cumhuriyetinin tarihinde ilk defa eğitime, ordunun doymaz ihtiyaçlarından daha fazla kaynak ayrılmış oluyor. Bu rakkamlar, Türkiye’de sivil ve askeri otorite arasındaki ilişkilerin son zamanlarda gösterdiği değişimi açıkça yansıtıyor. Bunun, Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılması bağlamında en önemli konu olduğuna kimsenin kuşkusu yok.

Yorumcular, ordunun reform sürecinden ve reformların Avrupa Birliği tarafından denetlenmesi fikrinden rahatsız görünmediğini söylüyorlar. Fakat, Avrupa Birliği ile Türk ordusunun çıkarları sonsuza kadar birbiriyle örtüşmeyebilir. Türk silahlı kuvvetleri hala, batı Avrupa’da olduğu düzeyde sivil otoritenin kontrolünde değil. Hala, bir ölçüde de olsa, resmi muhalefet rolünü sürdürüyor."
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2004 Cuma 13:27:58
Güncelleme :8 Ekim 2004 Cuma 13:30:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?