23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

AB zirvesinde gündem Türkiye

AB devlet ve hükümet başkanlarının 16-17 haziranda Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapacağı zirvede, Türkiye ile müzakerelerin 3 ekimde başlayacağı bir kez daha vurgulanacak.

Abhaber internet sitesinin duyurduğu habere göre, zirvede ek protokolün 3 ekime kadar imzalanmasının beklendiği de hatırlatılacak.

Habere göre zirve sonuç bildirisi taslak metninde genişlemeye beş paragraf ayrıldı. 31 mayısta AB Daimi Temsilciler Komitesi Coreper’e gönderilen birinci taslak metinde, 18-19-20’nci paragraflar Romanya ve Bulgaristan’a, 21-22’ paragraflar Türkiye’ye, 23’üncü paragraf ise Hırvatistan’ a ayrıldı. Söz konusu paragraflar ise şöyle:

21’inci paragraf : ’AB Konseyi 16-17 aralık 2004’te yapılan zirvede alınan kararlar çerçevesinde Türkiye ile müzakerelerin 3 ekimde başlayacağını hatırlatır’

22’nci paragraf: ’AB Konseyi Türkiye’nin müzakerlere başlamadan önce uyum protokolünü 10 yeni üye ülkeye genişleteceği yönünde verdiği taahütü hatırlatır. AB Konseyi bu çerçevede Türkiye ile AB Komisyonu arasında tesis edilen uzlaşıyı memnunlukla karşılar. Konsey müzakereler başlamadan önce protokolün imzalanmasını bekler’

Coreper’e gönderilen AB sonuç bildirisi üzerinde üye ülkeler tartıştıktan sonra söz konusu metin AB Konseyine gönderilecek.

Hollanda’dan birliğe öneri

Bu arada Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Avrupa Birliği Anayasası’nın referandumda reddedilmesinin ardından, birliğin toplumsal düzeyde geniş şekilde tartışılmasını önerdi.

Balkenende, referandum sonucunun ele alındığı Meclis Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, anayasa için yapılan oylamanın AB ve politikacılarla vatandaşlar arasındaki farklılığı açık şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Her iki taraf için de bu farklılığın ilk kez bu denli açık şekilde ortaya konulduğunu belirten Balkenende, halkın verdiği mesajı anlamak için büyük sözler söylemeye gerek olmadığını, politikacıların bundan böyle vatandaşı daha çok dinlemek zorunda olduğunun görüldüğünü anlattı.

Balkenende, Avrupa Birliği hakkında başlatılmasını istediği geniş katılımlı toplumsal tartışmanın nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda ise görüş belirtmedi.
CNN Türk / abhaber
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2005 Cuma 00:15:00
Güncelleme :3 Haziran 2005 Cuma 00:18:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?