19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

AB zirvesinde tarihi anlaşma

Avrupa Birliği’nin Brüksel’deki zirvesinde, liderlerin Avrupa Anayasası metni üzerinde anlaşmaya vardıkları bildiriliyor.

Artık anlaşmanın detaylarının açıklanması bekleniyor.

Almanya ve Fransa liderleri, dönem başkanı İrlanda’nın yeni oylama sistemi hakkında masaya getirdiği uzlaşma formüllerini kabul etmeye hazır olduklarını söylemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise, anayasa metninin daha fazla sulandırılmasını kabul edemeyeceğini belirtmişti.

Bu açıklama, İngiltere’nin ulusal vetoyu koruma ve anayasayla birlikte yürürlüğe girecek Temel Haklar Sözleşmesi’nde ulusal çalışma yasalarının baltalanmaması gibi taleplerinde istediğini elde etmesine bir atıf olarak görülüyor.

Komisyon başkanlığı seçimi erteleniyor

Brüksel’de tartışma yaratan konulardan birisi de Komisyon Başkanı’nın seçilmesiydi.

Ancak bu konuda zirvenin ikinci gününde de ilerleme sağlanamadı ve kararın ertelenmesinin gündeme gelebileceği kaydediliyor.

Fransa ve Almanya’nın desteğini alan Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt’ın adaylığına, İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerin itirazı görüşmelerin kilitlenmesinin gerekçesi olarak görülüyor.

KOMİSYON BAŞKAN ADAYLARI

Guy Verhofstadt - Belçika Başbakanı

Jean-Claude Juncker - Lüksemburg Başbakanı

Antonio Vittorino - Komisyon üyesi

Pat Cox - Avrupa Parlamentosu Başkanı

Bertie Ahern - İrlanda Başbakanı

Javier Solana - AB Dış ilişkiler sorumlusu

Chris Patten - Komisyon üyesi

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox yeni üyelerin süren tartışmalardan çıkaracakları dersler olduğunu belirtti.

“Ben orada değildim ama hâlâ anlaşma sağlanamadığına göre anlıyorum ki dün akşam yemeğine katılanlar biraz hazımsızlık çekmişler” diye söze başlayan Pat Cox ,”Eminim Avrupa Birliği’nin yeni üyeleri, bu yemekten çok önemli dersler çıkarmış, Avrupa Birliği’nin nasıl çalıştığını anlamışlardır. Gelecekte de bu deneyimleri ışığında hareket edeceklerdir” dedi.

Pat Cox Komisyon Başkanı’nın Temmuz ayındaki Avrupa Parlamentosu toplantısından önce açıklanmasının önemli olduğunu belirtti. Çünkü Parlamento’nun Komisyon başkanlığı için belirlenen aday isim konusunda 21 Temmuz’da oylama yapacak.

Başkan seçiminin Parlamento toplantısından hemen önceye bırakılmasının hem bu adaya, hem parlamento gruplarına karşı haksızlık olacağını vurgulayan Pat Cox konuşmasını “Bu işi bugün burada bitirmekte fayda var” diyerek noktaladı.

Dış politika gözden geçirildi

İrlanda Dışişleri Bakanı Brian Cowen da, Komisyon görüşmelerinin ardından üyelerin terörle mücadele konusundaki kararlılıklarını yinelediklerini söyledi.

Orta Doğu konusunda, barış süreciyla ilgili plan konusunda görüşmelerin devam etmesini arzuladıklarını belirten Cowen, Avrupa Bakanlar Konseyi’nin bölgeyle yakından ilgilendiğini, İsrail’in Gazze’den çekilme planlarını desteklediklerini söyledi.

Brian Cowen aday ülkeler konusunda da, Bulgaristan ve Romanya’nın üyelik anlaşması taslağının Hollanda’nın dönem başkanlığında tamamlanması öngörülüyor diye konuştu.

Türkiye’nin elde ettiği ilerlemeleri izlediklerini belirten Cowen, bundan sonra yapılacak Zirve’de yani Aralık 2004’te bu ilerlemeler ışığında Türkiye’ye müzakere tarihi verilip verilmeyeceğinin karara bağlanacağını söyledi.
BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2004 Cumartesi 01:55:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?