19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Abbas ile Haniye anlaştı gibi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakanı İsmail Haniye, İsrail cezaevlerinde tutuklu Filistinli militanların hazırladığı belgenin önemli maddeleri üzerinde anlaşmaya vardı.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, Abbas ile Haniye arasında dün gece yapılan görüşmede, işgal topraklarında İsrail'e karşı direnişi sınırlandırma konusunda görüş birliği sağlandı.

Bununla birlikte, ulusal birlik hükümeti oluşturulması, bunun zamanı ve güç paylaşımı gibi konuların hala çözüme ulaşmadığı belirtildi.

Habere göre, direnişi sınırlandırmanın yanı sıra Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak kalmasında da fikir birliğine varıldı.

Hamas'ın uluslararası anlaşmaları tanımayı da kabul ettiği, ancak 'Filistin halkının çıkarlarına hizmet eden anlaşmaları kabul etme' koşulunu koyduğu kaydedildi.

Gazete, tarafların diplomatik müzakereleri yürütmede Abbas'ın önderliğini kabul ettiğini, ancak anlaşmaların FKÖ tarafından mı onaylanacağı yoksa referanduma mı sunulacağı hakkında görüş birliğini henüz sağlamadığını yazdı.

Bu arada, Mısırlı yetkililerin belgeye karşı çıkan İslami Cihad ve İsrail'e yönelik roket saldırıları düzenleyen Halk Direniş Komiteleri'nin temsilcileriyle, kendilerini ikna etmeye yönelik görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

Hamas-El Fetih gerginliği

Filistin'de bu yılın ocak ayında yapılan seçimleri kazanan Hamas'ın hükümeti kurmasından sonra El Fetih ile aralarında iktidar mücadelesinin yol açtığı gerginlik baş göstermişti.

Hamas hükümetinin, El Fetih'in liderliğini yapan Devlet Başkanı Abbas'ın vetosuna rağmen geçtiğimiz ay Hamas militanından oluşan yeni güvenlik gücünü Gazze'ye konuşlandırması, bölgedeki gerilimi tırmandırmıştı.

Hamas ayrıca Abbas'ın, İsrail cezaevlerindeki Filistinli liderlerinin hazırladığı, İsrail'in tanınması anlamına gelecek olan İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözüm önerisini içeren planı referanduma sunma önerisine karşı çıkıyor.
CNN TURK
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2006 Pazar 10:43:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?