28
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

ABD, AB'den Hamas'a karşı sertlik bekliyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Hamas'ın silahlı kanadını dağıtarak, şiddet karşıtı tavır almaması durumunda Avrupa'nın bu örgüte karşı sert bir tutum içinde olmasını beklediklerini söyledi.

Rice, bugün Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri ile bir araya geleceği Londra'ya varışından sonra yaptığı açıklamada, "Herşeyden önce, Hamas, Avrupalılar'ın terörist örgütler listesindedir" dedi.

Rice, AB'nin bir yandan barış sürecine destek verip, diğer yandan İsrail'in varlığını tanımayan Hamas'ın faaliyetlerine destek vermesinin hiçbir sonuç getirmeyeceğini ifade etti.
Ortadoğu barış sürecinde aktif rol oynayan ABD, AB, Rusya ve BM'nin ileriye dönük çok güçlü bir konsensüs oluşturduğunun altını çizen Rice, "yol haritasının" şiddetten vazgeçilmesi ve İsrail'in var olma hakkının tanınmasına dayanması konusunu bir kez daha vurguladı.

Bölgede şartların ciddi manada değiştiğini belirten Rice, "Fakat hepimizi inanıyoruz ki, hala doğru işaretler, doğru prensipler var ve biz de bunlara yapışacağız" dedi.
Bu arada AB bakanları Hamas'ın geçen hafta elde ettiği seçim zaferine verilecek tepkiyi müzakere etmek üzere bugün bir araya gelecek. Ancak AB'nin Hamas'a karşı izlenecek politika konusunda acele bir karar alması ihtimali zayıf olarak görülüyor. Diplomatlar, öncelikle Filistin hükümetinin oluşturulmasının beklendiğini ve bu arada Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın muhatap olarak kabul edileceğini belirtiyor.

Filistin'e en fazla mali yardımda bulunan AB, Filistin Yönetimi'ne yıllık olarak 613 milyon dolar para aktarıyor.

Öte yandan bu akşam yapılacak dörtlü görüşmelerde yer alacak olan AB dış politika şefi Javier Solana, birliğin yeni bir durumla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Solana, "Herkes, politik süreç içinde çalışmak ve hareket etmek mecburiyetinin Hamas üzerinde olumlu bir tesire sahip olacağını umuyor" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına son vermemesi durumunda AB'nin Filistin Yönetimine yaptığı yardımların sürmesinin "düşünülemez" olacağını bildirdi.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 05:43:25
Güncelleme :30 Ocak 2006 Pazartesi 05:48:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?