18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD, İslam ülkelerindeki nefreti TV ile yenecek

Amerikan yönetiminin finansmanıyla Ortadoğu'ya yayın yapacak yeni bir televizyon istasyonu kuruldu. Amerikan Başkanı George W. Bush, televizyon istasyonunun hedefinin "İslam dünyasında yayılmaya çalışılan nefret propagandasını kesmek" olduğunu söyledi.
Arap ve Amerikalı televizyoncuların çalışacağı kanalın merkezi Washington'da bulunuyor. 200 kişilik kadrosu bulunan El Hurra (Özgür) televizyonunun yöneticileri bağımsız yayın yapacaklarını söylüyor. İlk yıl için 62 milyon dolar bütçeyle çalışacak olan El Hurra televizyonu, udyu alıcılarıyla izlenebilecek.
Washington, yeni kanalı, önemli bir halk diplomasisi girişimi olarak değerlendiriyor ve televizyonun Katar merkezli El Cezire ve Dubai'den yayın yapan El Arabiya televizyonlarına alternatif oluşturmasını amaçlıyor.
El Cezire'nin Sözcüsü Cihad Balut, El Hurra'nın devreye girmesiyle profesyonel anlamda rekabet yaşanacağını belirtti. Balut, "Ancak iş Arap kamuoyunun Amerika'ya bakışını değiştirmeye gelince, bu işin sadece bir uydu kanalı açmayla mümkün olmadığı görülecek" dedi.
Suriye'de yayımlanan Tişrin gazetesi ise kanalı "Arap topraklarını kolonize etmeyi amaçlayan ABD politikasının bir parçası" olarak niteledi. Lübnan'da yayımlanan Daily Star gazetesinden Rahmi Huri de kanalın kurulmasıyla Arap dünyasına hakaret edildiğini savundu. Ancak Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nden Prof. Hüseyin Amin, bu kanalın Arap dünyasında ifade özgürlüğünün yerleşmesine ve insan haklarının tartışılmasına katkıda bulunabileceğini vurguladı.
WASHİNGTON - İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2004 Pazar 13:23:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?