24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD, operasyon fikrine soğuk

Sınırötesi operasyonla ilgili tartışmalar sürerken ABD'den konuyla ilgili yeni bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Adam Ereli, ''ben bunun masada olması gereken bir konu olduğunu sanmıyorum'' dedi.

Ereli, düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sözcü Ereli, bir gazetecinin ''Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesine izin verecek misiniz?'' sorusuna, ''ben bunun masada olması gereken bir konu olduğunu sanmıyorum. Eğer böyle bir tartışma sözkonusuysa o da askeri makamlar arasındadır. Sizi askeri makamlara yönlendiriyorum'' yanıtını verdi.

Ereli, Türk yetkililerin gerekirse PKK'yı yok etmek için Kuzey Irak'a gireceği yönünde açıklamalarda bulunduğuna ilişkin bir soruya karşılık da, ''ben bu bahsettiğiniz yorumları görmedim'' dedi.

Sözcü Ereli, ''ABD ve Türkiye'nin ortak çıkarı ve ortak hedefi, PKK'nın terörist faaliyetlerinin engellenmesidir. Hem Türkiye, hem de ABD PKK'yı terörist bir örgüt olarak görmektedir. Her iki ülke de PKK'ya karşı harekette aktiftir" ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki işbirliğinin süreceğine dikkat çeken Adam Ereli, "yakın danışmada bulunacağız ve ortak çıkarlarımız çerçevesinde hareket edeceğiz'' diye konuştu.

'Sınırötesi operasyon' tartışması

Bu arada, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, geçtiğimiz salı günü ABD'nin PKK'nın lider kadrosunun yakalanması konusunda direkt emir verdiğini açıklamıştı.

Başbuğ, 'Bölücü Terörle Mücadelede İçinde Bulunulan Sürecin Değerlendirilmesi' toplantısında, ABD'lilerin PKK ile mücadelede tavır değişikliği içine girdiklerini, bu konuda ABD'nin emir verdiğini ve önümüzdeki günlerde sonuç bekleyebileceklerini ifade etmişti.

Orgeneral Başbuğ, sınır ötesi harekat konusunda ise, "sınır ötesi harekat PKK ile mücadelede pek çok seçeneklerden birisidir, hatta sonuncusudur. Mesele iki tümenle Irak'a girmek değil, bu noktaya gelene kadar yapabilecek çok şey var" demişti.

Genelkurmay İkinci Başkanı, bu konuda Türkiye'nin muhatabının Irak hükümeti olduğunu da vurgulayarak, "bunu görmezden gelmek söz konusu değil. Irak hükümetinin bu konuda ne yapıp da bizim isteklerimize cevap vermesi noktasına geleceğini bilemiyoruz. Bizim isteklerimiz meşrudur. Bizim talebimiz meşrudur" diye konuşmuştu.

İlker Başbuğ, "Irak hükümetinin Türkiye'nin talebini yanıtlaması gerekir" ifadesiyle de, Türkiye ile Irak arasında dolaylı ya da doğrudan temaslar bulunduğunu ve Irak'tan bu konuda bir karar almasının beklendiğini de ima etmişti.

ABD: "Operasyondan haberimiz yok"

Genelkurmay İkinci Başkanı Ogeneral İlker Başbuğ'un 'ABD, PKK lider kadrosunun yakalanması için direkt emir verdi' şeklindeki açıklamalarına ABD'den farklı tepkiler gelmişti.

Reuters Haber Ajansı'na konuşan Savunma Bakanlığı kaynakları, böyle bir emrin verilip verilmediği konusunda bilgilerinin olmadığını belirtirken, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli de Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamaları ile ilgili bilgisinin olmadığını söylemişti.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2005 Perşembe 10:00:33
Güncelleme :21 Temmuz 2005 Perşembe 10:19:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?