17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'ABD, PKK'ya baskısını arttırmalı'

"Türkiye'nin Avrupa'daki rolünü Bush güçlendirebilir" başlığı altında İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesindeki makalesinde yazar David Philips, dipnotta belirtildiğine göre, Dış İlişkiler Konseyi Önleyici Eylem Merkezi yöneticisi bir uzman. Bush yönetimi, yazıya göre, terörizme karşı bir duvar oluşturmasını istediği Türkiye'nin Müslüman dünyada demokratikleşme modeli olarak güçlendirilmesini amaçlıyormuş.

Buna ulaşmanın en iyi yolunun da Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinden geçtiğini belirtiyor. Üyeliğin Türkiye'de bir ulusal saplantı haline geldiğini kaydeden yazar, Komisyon Başkanı Romano Prodi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde uyum çabalarını övdüğünü hatırlatıyor. Ama bu yüreklendirici sözlere rağmen Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin hiç de kesin görünmediğini vurguluyor.

Financial Times'taki yazar, "Batı Avrupa'da yapılan anketler, Türkiye'nin Hıristiyan Kulubü'ne girmesine karşı bir isteksizliğe işaret ediyor" diye yazmış. Türkiye'deki bazı kesimlerin de Kıbrıs meselesini kullanıp, Türkiye'yi Avrupa'dan uzaklaştırabileceğini vurguluyor. Kıbrıs'ın birleştirilmesi resmi bir koşul olmasa da, bu yönde ilerleme kaydedilmesinin, Başbakan Erdoğan ve reform taraftarlarının diğer meselelere yönelirken daha sağlam bir pozisyonda olmalarını sağlayacağını belirtiyor.

İşte bu amaca ulaşmak için Başkan Bush'un, "Rauf Denktaş'a mesafe koymak Türkiye'nin çıkarınadır" mesajını vermesi gerektiğini belirtiyor yazar. Türk toplumu liderini, hem Kıbrıslı Türklerin 1 Mayıs'ta Avrupa Birliği'ne katılma isteğini, hem de Türkiye'nin şansını köreltmekle suçluyor. Kıbrıs için Birleşmiş Milletler planını referanduma götürebilirse, Tayyip Erdoğan'a ödül verilmesi gerektiğini belirtiyor yazar.

"Amerika Birleşik Devletleri, Annan Planı'nda Türk tarafının istediği bazı değişikliklerin yapılması için nüfuzunu kullansın" diyen yazar şöyle devam ediyor:
"Türk askerinin adadan kademeli olarak çekilmesi, Kıbrıslı Rumların kuzeye yerleşmesinin düzgün bir sürece bağlanması gibi tavizlerde Amerikan yönetimi nüfuzunu kullanmalı. Başbakan Erdoğan'ın gözü marttaki yerel seçimlerde. Türkiye'nin ekonomisi düzgün gitmeye devam ederse, AKP iyi sonuç alacak. 10 ay önce Erdoğan göreve geldiğinde kontrol edilemeyen enflasyon, şimdi yüzde 13'e indi. Uluslararası Para Fonu IMF'nin ilave mali desteğine Amerikan yönetimi de onay verirse, kredi geri ödemeleri daha dengeli bir şekilde yayılırsa, Erdoğan memnun olacaktır. IMF ve Eurobond borçları için Türkiye bu yıl 9.5 milyar dolar ödeme yapacak.Bu rakkam gelecek yıl 11.5 milyar, 2006'da ise 14.2 milyar dolar."

Financial Times'taki makalesinde yazar David Philips, Türkiye'nin Irak'la ilgili kaygılarına da değiniyor. Bunlara cevap olarak Amerika'nın, Irak'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini vurgulamasını öneriyor. Bağdat'taki Geçici Koalisyon İdaresi'nin Irak'taki idari yapının 2005'te yeni anayasa hazırlıklarına kadar aynen sürdürülmesi kararı aldığına, Kürtlerin özerklik taleplerine cevap vermediğine dikkat çekiyor. Kürt federe devletinin başkentinin Kerkük olmasına dair tartışmaların da ileriye atılmasının gerektiğini belirtiyor.

"Amerika, Türkiye'nin meşru kaygılarını dikkate alıp, PKK'ya baskısını arttırmalı" diyen yazar, Başkan Bush'un Türkiye'den istenenleri de net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini belirtmiş. Yazıdan bu bölümü aktarıyoruz:
"Türkiye Irak'taki yeniden inşaya yardım etmeli, oraya müdahale etmeme ilkesini sürdürmeli. Kafkaslar'da istikrarı sağlayacak bir güç olabilir. Ermenistan sınırını açması, bölgesel ticareti canlandırabilir. Bu adım, Dağlık Karabağ'a ilişkin barış görüşmelerine de hareket getirir. Ayrıca Türkiye, ordunun siyasetteki rolünü azaltıp, insan hakları reformlarında vaatlerini yerine getirirse, bunlar arasında Kürtçenin eğitim ve yayında serbestleştirilmesi var, Avrupa Birliği şansını da arttıracaktır. Türkiye'nin Avrupa hedefinde bir geri adım, geniş Müslüman nüfusu radikalleştirecek, medeniyetler arasında köprü olma işlevini zayıflatacaktır. Başkan Bush, Erdoğan'ın konumunu güçlendirmek ve Türkiye'nin doğru rotaya girmesini teşvik için, çok değerli katkılar sunabilir."
BBC Türkçe Servisi
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2004 Salı 12:38:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?