24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'ABD, Suriye'ye yaptırım hazırlığında'

Washington Post gazetesi, ABD yönetiminin Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinin ardından Suriye’ye karşı ekonomik ve siyasi bir dizi yaptırım uygulamayı planladığını yazdı.

Gazeteye göre planlanan yaptırımlar şöyle sıralanıyor:


Suriye’nin ABD’deki mal varlığının dondurulması

Diplomatik izolasyonun sıkılaştırılması

Şam’ın Lübnan’dan asker çekmeye zorlanması

Terörizme desteğinin sona erdirilmesi

Suriye topraklarından Iraklı isyancılara yardımın kesilmesi

Gazetede yayımlanan haberde, ABD Başkanı George Bush yönetiminin, 11 Eylül saldırılarından sonra çıkarılan ABD Vatansever Yasası çerçevesinde Suriye’nin ABD’deki bankalarla temasının kesilmesi yaptırımını devreye sokabileceği kaydedildi.

ABD, Suriye’ye karşı cephe hazırlığında

Habere göre, ABD, açıkça suçlamasa da Hariri’nin ölümünden sorumlu olduğunu ima ettiği Suriye’ye karşı, bu olayı kullanarak dünyada bir cephe yaratmayı amaçlıyor. Bu çerçevede Suriye’nin uluslararası bankacılık sisteminden çıkarılması da üzerinde düşünülen seçeneklerden biri olarak gösteriliyor.

Başka bir önlem, Suriyeli diplomatların BM ve Washington’a seyahatlerinin kısıtlanması olarak ortaya çıkıyor. Ancak ABD’li yetkililer, Şam’ın buna karşılık vermesi ve Suriye’deki ABD’li diplomatların uzaklaştırılması durumunda, Suriye-Irak sınırındaki gelişmeleri izlemekten yoksun kalacaklarından endişe ediyor.

Transatlantik ilişkilere destek

ABD’li ve Avrupalı diplomatlar, ABD’nin önce Birleşmiş Milletler tarafından yürütülecek Hariri suikastıyla ilgili soruşturmanın raporunu bekleyeceğini ve Suriye’ye yaptırım kararının çıkmasının haftalar alabileceğini belirtiyorlar. Öte yandan, Suriye’nin Lübnan’dan askerlerini çekmesi için eylül 2004’te BM’den karar çıkması yönünde birlikte çalışan ABD ve Fransa, Hariri suikastının BM tarafından araştırılması için de birlikte teklif verdi.

Böylece ABD Başkanı Bush yönetiminin, Irak Savaşı öncesinde bozulan Avrupa ile transatlantik ilişkileri iyileştirme çabalarında ortaya çıkan durumun, Fransa ile yakınlaşmasını sağlamasından memnuniyet duyduğu belirtiliyor. Başkan Bush, transatlantik ilişkileri onarma amacı çerçevesinde, salı günü Avrupa turuna çıkıyor.
AA / CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2005 Perşembe 22:42:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?