18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ABD: Türk kamuoyunun tavrı büyük sorun

Murat Baykara
BBC Türkçe Bölümü



Türk kamuoyunda ABD hakkındaki olumsuz havayı ’büyük bir sorun’ olarak tanımlayan Ankara’daki Amerikalı yetkililer, hükümet ile yapılan görüşmelerden sonra gelinen noktayı ise tatminkar buluyor.


Öncelikle Amerikalıların bu sonuçlara çok da şaşırmadığını söylemek gerek. Telefonla görüştüğümüz, isminin açıklanmasını istemeyen Ankara’daki Amerikalı yetkililer, daha önce yapılan çeşitli anketlerin de benzer bir tablo çizdiğine işaret ediyor.

Türk kamuoyuyla ilgili olarak karşı karşıya oldukları sorunu; "büyük bir sorun" olarak tanımlıyorlar. Bunun başlıca nedeni olarak da, bazı Türk milletvekillerinin, Amerika’nın Irak’taki operasyonları ile ilgili sert açıklamalarını hatırlatıyorlar.

İkinci sırada ise daha genel bir yanlış algılama ve değerlendirme bulunduğunu düşünüyorlar.

Amerikalı yetkililere göre, bunların başında, Washington’ın Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurmak istediği şeklindeki yaygın inanış geliyor. Tam da bu noktada Türk basınının sorunu körüklediğine inanıyorlar.

Ankara’daki Amerikan kaynakları, Türk yetkililer ile görüştüklerinde, konuyu bir sorun olarak tanımladıklarını söylüyor.

Konunun, Dışişleri Bakan yardımcısı Richard Armitage, Irak’taki birliklerin komutanı John Abizaid ve çeşitli Senato heyetlerinin Ankara ziyaretlerinde gündeme geldiği biliniyor.

Amerikalılar bu görüşmelere ilişkin olarak, "Türk yetkilileri, kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda, Türk Amerikan ilişkilerinin önemine dikkat etmeleri konusunda teşvik ettik" diyor.

Sonrasında Türk yetkililerin demeçlerinde son derece olumlu gelişmeler olduğunu düşünüyorlar. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün geçen hafta yaptığı; "Türk Amerikan ilişkileri herşeyin üstündedir" açıklaması örnek gösteriliyor.

Görüştüğümüz Amerikalı yetkililer, Türk kamuoyunda Amerika ile ilgili esen olumsuz havanın bir çırpıda dağılmayacağının da farkında.

"Amerika’nın Irak’ta kontrolü kaybettiği kanısı sürdükçe, Türk kamuoyundaki bu hassasiyet de devam edecektir. Ama eğer Irak’ta olumlu gelişmeler yaşanırsa, herşey daha farklı olabilir" diyorlar.


BBC TÜRKÇE YAYINLARI
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2005 Perşembe 00:23:22
Güncelleme :20 Ocak 2005 Perşembe 00:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?