20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

ABD: Ukrayna seçim sonuçlarını tanımıyoruz

Ukrayna Seçim Komisyonu, Pazar günkü tartışmalı seçimlerin galibinin başbakan Viktor Yanukoviç olduğunu ilan ederken, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, kısa süre önce sonuçları meşru görmediklerini açıkladı.

Powell, Washington’daki Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı açıklamada, bu durumun Ukrayna’nın ABD ile ilişkilerine etkisi olabileceğini söyledi.

Seçim Komisyonu sözcüsü, Yanukoviç’in muhalefet lideri Vikyor Yuşçenko’dan üç puan önde olduğunu açıklamıştı.

Karar açıklandığı sırada toplantı salonunda bulunan muhalefet üyeleri ise ’Yalan!’ ve ’Ayıp!’ diye bağırarak kararı protesto etti.

Muhalefet, Seçim Komisyonu’nu seçimlere Başbakan Viktor Yanukoviç lehine hile karıştırmakla suçluyor.

Hükümet yanlısı göstericiler, Seçim Komisyonu, bu açıklamasını yapmadan önce komisyon binasının etrafını sarmışlardı.

Muhalefet lideri Viktor Yuşçenko yanlısı binlerce gösterici binaya doğru akın ederken, binayı çevreleyen birkaç yüz kişiden oluşan hükümet yanlıları da girişleri engellemeye çalışıyordu.

Polis, Başkent Kiev’de alarm durumunda hazır bekliyor.

Muhalefet lideri Yuşçenko, seçimlerin ardından gerçekleşen protestoların üçüncü gününde Bağımsızlık Meydanında seslendiği kalabalığa, siyasi dialoga açık olduğunu ve seçimlerin tekrar yapılmasını kabul edebileceğini açıklamıştı.

Avrupa’dan uyarı

Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanı Jose Manuel Barroso, seçim sonuçları bağımsız ve ciddi şekilde gözden geçirilmediği takdirde, bunun Ukrayna - Avrupa Birliği ilişkilerine bazı etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği, ayrıca, taraflara anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmeleri çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, seçimlerin yeniden gözden geçirilmesinin Ukrayna ile ilişkileri açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu arada 150 diplomatın Avrupa yanlısı Yuşçenko lehine bir bildiri yayınlamaları ardından, Dışişleri bakanı Konstantin Hrişenko, kendi bakanlığındaki diplomatlara olaylara karışmamaları uyarısı yaptı.

Muhalefetin adayı Viktor Yuşçenko, dün Ukrayna parlamentosunda kendini devlet başkanı ilan etmişti.

Muhalefet lideri, İncil’e elini basarak yemin etmişti, ancak bu yeminin yasal hiçbir geçerliliği bulunmuyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 21:57:00
Güncelleme :25 Kasım 2004 Perşembe 12:08:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?