19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD Afganistan'a Türk askeri istiyor

ABD Temsilciler Meclisi’nin bazı üyeleri, Türkiye’nin geçen yıl Irak için düşündüğü 10 bin askeri Afganistan’a göndermesi çağrısında bulundu.

ABD Kongresi’nde yeni bir eğilim var. Başını Demokrat Partili kıdemli milletvekili Tom Lantos’un çektiği bir grup Temsilciler Meclisi üyesi, Türkiye’nin Afganistan’daki asker sayısının kayda değer ölçüde artmasını istiyor.

Kongre’nin düzenlediği bir Afganistan oturumunda konuşan Lantos, bazı Avrupa ülkelerinin yanısıra Türkiye’yi, Afganistan’a yeterli katkı yapmamakla eleştirdi. Lantos, Afganistan’da halen sadece 200 Türk askerinin görev yapmasını ‘çok yetersiz’ olarak değerlendirdi.

Geçen yıl Türrkiye’nin Irak’a 10-12 bin asker göndermeye hazır olduğunu anlatan Lantos, “Türkiye, esas bu askerlerini Afganistan’a yollasın” dedi ve Washington yönetiminden Türkiye’ye bu yönde telkinde bulunmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iki numarası Bakan Yardımcısı Richard Armitage ise, “Türkiye, 200 askerle büyük iş yaptı. 2 bin askerle de büyük iş yapar” dedi. Armitage’ın bu sözüyle, Türkiye’nin ISAF’ın komutasını gelecek Şubat’ta yeniden üstlenmesi yönündeki öngörüye atıfta bulunduğu belirtildi.

ISAF’ın komutasını üstlenmesiyle birlikte Türkiye’nin o dönemde Afganistan’da bin ila 2 bin arasında asker bulundurması bekleniyor.

Türk diplomatik kaynakları, bunun ötesinde Washington yönetiminden Türkiye’ye ek bir beklentinin iletilmediğini belirttiler. Türkiye’nin Washington büyükelçisi Faruk Loğoğlu da, Lantos, Armitage ve Savunma Bakan Yardımcısı Peter Rodman’a, Türkiye’nin Afganistan’a katkısını anlatan bir mektup gönderdi.
WASHİNGTON
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2004 Cuma 16:42:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?