17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'ABD askeri' tartışmaları kapıda

ABD'nin, Irak'taki muharip güçlerini önümüzdeki birkaç yıl içinde önce kentlerden kırsal kesimlere çekmeyi, daha sonra Kuveyt ve diğer komşu ülkelerdeki üslerde konuşlandırmayı planladığı bildirildi.

Planın Türkiye’de ABD askeri tartışmalarını yeniden alevlendirmesiIrak'taki 82. Hava Tümeni komutanı Tümgeneral Charles H. Swannack, bu ülkede Bosna'da uygulandığı gibi asker sayısının giderek azaltılacağını, ancak siyasi süreçte böyle bir benzerliğin söz konusu olmayacağını söyledi.

Swannack, askerlerin, önce kentlerden kırsal kesimlere kaydırılması, daha sonra da komşu ülkelerde konuşlandırılmasına yönelik üç aşamalı planın, olası bir iç savaşı önleyeceği ve Irak polisiyle ordusunun ülkenin denetimini üstlenmek için güç kazanmasına zaman tanıyacağını kaydetti.

Asker rotasyonu çerçevesinde Irak'taki Amerikan askeri sayısının 130 binden 110 bine düşürüldüğünü, birliklerin Bağdat dışına ve diğer kentlere hareket ettiğini, Barış Gücü görevinin Irak polisiyle sivil savunma yetkililerine bırakılmaya başlandığını belirten Swannack, önümüzdeki iki yıl içinde Irak'taki Amerikan askeri varlığının hemen hemen yok olacağını, birçok muharip gücün ülke dışındaki üslerde konuşlanacağını belirtti.

MİLLİ GAZETE
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2004 Pazartesi 03:03:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?