24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD basınında Saddam yorumu: Aşağılık son!

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in yakalanması, ABD basınında geniş yeraldı.

Washington Post gazetesi haberi, "ABD güçleri, Irak eski liderini doğum yeri yakınlarında ortaya çıkardı" manşeti ile duyurdu. Saddam’ın yakalanması ile koalisyon güçlerine yönelik isyanın zayıflamasının umulduğunu kaydeden gazete, Saddam’ın yakalandığında durumunun perişan olduğunu belirterek, "Bu, siyasi rakiplerini idam eden, komşusu iki ülkeyi işgal eden ve Bağdat’ın düşmesinin ardından ABD güçlerinden kaçan bir acımasız, yenilmez bir lider imajını taşıyan bir lider için aşağılık bir son" diye yazdı.

Gazeteye açıklamada bulunan askeri yetkililer, saldırıların birkaç gün ya da hafta içinde artabileceğini ancak Saddam yanlılarının eski liderlerinin iktidara geri dönmeyeceğini anlamasının ardından azalacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Gazetede yeralan bir analiz yazısında ise Saddam’ın yakalanmasının ABD Başkanı George W. Bush’a "siyasi bir artış" kazandırdığı ve Bush’un dış politikasını gözden geçirmesi gerektiği yönünde tartışmalar yapan Demokratların işini zorlaştırdığı belirtildi.
Gazetenin köşe yazarı David Ignatius ise televizyonlarda gösterilen görüntülerde Saddam’ın "acımasız bir diktatörden daha çok evsiz bir serseriye" benzediğini yazdı.
New Yok Times gazetesi manşetinde, "Kabile üyesinin ihaneti, Saddam’ın yakalanmasını sağladı" ifadesini kullandı. Saddam’ın yakalanmasının "sinirlendirici bir meydan okuma" olduğunu yazan gazete, Saddam’ın bir kurşun dahi atılmadan teslim olduğuna dikkat çekti.
Gazete, Irak’ta istikrarı sağlamaya çalışan Bush yönetimi için Saddam’ın yakalanmasının Amerikan güçlerinin Saddam’ı devirmesinden bu yana yaşanan "en zaferli an" olduğunu kayddetti.
Gazeteye açıklamada bulunan Amerikan yetkilileri, Saddam’ın sağlık testleri ve diğer prosedürlere direnmediğini ancak sorgulama yapanlarla direkt konularda işbirliği yapmadığını kaydetti. Bunun 66 yaşındaki Saddam için "rezil bir son" olduğunu yazan gazete, Saddam’ın yakalanmasının ABD öncülüğündeki güçlere yönelik isyanı çökertip çökertmeyeceğinin henüz belirsiz olduğunu belirtti. Gazete, Saddam’ın yakalanmasının, Irak savaşındaki başarının ölçüsü için kritik bir test olduğunu ekledi.
Gazetenin köşe yazarı William Safire, "Örümcek deliğinden" başlıklı yazısında, Saddam’ı "gösterişli ve kötü kalpli bir büyüklük delisi" olarak nitelendirdi.

NEWYORK-(İHA)
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2003 Pazartesi 00:00:15
Güncelleme :15 Aralık 2003 Pazartesi 12:48:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?