19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

ABD Başkan adaylarının Türkiye'ye bakışı

ABD’de 2 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimine günler kala, Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili başkan adaylarının dünyayı ilgilendiren konulara bakışları da mercek altına alındı.

Cumhuriyetçi Partili ABD Başkanı George W. Bush’un, ikinci dönem başkan seçilirse, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecine, bütün başkanlık dönemi süresince olduğu gibi destek vermesi bekleniyor. Washington çevreleri, bu konuda Bush ile Demokrat Partili rakibi John Kerry arasında bir fark olmadığına işaret ediyor. Kerry de, Türkiye’nin AB içinde yer almasını kuvvetle savunuyor.

Türkiye ile ABD arasındaki en hassas konuların başında Irak geliyor. Bush, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması, ülkede geniş bir federal yapı kurulmasını, Iraklı Kürtler’e geniş özerklik verilmesini destekliyor. Türkiye ise Irak’ta bir Kürt devleti oluşumundan ve Kerkük’ün Kürtleştirilmesinden endişe duyuyor.

Kuzey Irak’taki terörist PKK örgütünün varlığı da Türkiye’yi endişelendiriyor. Bush yönetimi, Türkiye’ye bu tehdidin ortadan kaldırılacağı sözü vermişti. Ancak ABD, askeri yöntemleri kullanmaya şimdilik yanaşmıyor. Kerry’nin başkanlığı kazanması durumunda, Irak’taki durumun düzeltilmesi için daha fazla uluslararası katılım sağlamaya çalışması bekleniyor.

Bush yönetimi, ikinci dönem daha görevde kalırsa, Türkiye’nin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkilerinin sürmesini destekleyecek. Kerry’nin de bu konuda Bush’tan farklı davranması beklenmiyor.

Kıbrıs konusunda Bush yönetimi, Kıbrıslı Türkler ve Türkiye lehine çeşitli adımlar attı ancak Kıbrıslı Türkler’in tecridinin tamamen ortadan kalkmasının yolu henüz açılamadı. Kerry, Kıbrıs konusunda açık bir tutum sergilemedi.

WASHİNGTON - AA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2004 Cumartesi 08:43:04
Güncelleme :30 Ekim 2004 Cumartesi 08:45:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?