17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

ABD Başkanı Bush: Ortadoğu'da özgürlüklerin ilerletilmesinin takipçisi olacağız

Bu girişimlerin Amerika'yı daha güvenli hale getirdiğini söyleyen Bush, 11 Eylül saldırılarından iki yılı aşkın bir süre sonra, savaşın hala bitmemiş olduğunu kaydetti ve Amerikalılardan kendisinin yanında olmalarını istedi.

Bush'un konuşmasının büyük kısmı yurtiçi konulara odaklandı. Kamuoyu yoklamalarına göre bunlar bu yılki başkanlık seçimleri öncesinde Bush'un en zayıf olduğu konular. ABD Başkanı, yaptığı vergi indirimleri sayesinde, ekonominin güçlü bir büyüme sergilediğini söyledi, ancak Kongre'ye yaptığı indirimleri kalıcı hale getirmesi çağrısına, bazı üyeler yuhalama ile karşılık verdi.

Ayrıntıları Amerika'nın Sesi Radyosu Türkçe Yayını'ndan alıntılayarak aktarıyoruz:

Dün akşam "Birliğin Durumu" adlı yıllık konuşmasını yapan ABD Başkanı George W. Bush, Amerika’nın büyük sorumluluklara gebe olduğunu söyledi. Amerikan askerlerinin ezilmiş halklara umut verirken, diktatörlere de adalet götürdüğünü belirten Bush, askerlerin amacının Amerika’yı daha güvenli bir ülke haline getirmek olduğunu söyledi.

Terör konusuna da değinen Amerikan başkanı, emniyet ve istihbarat birimlerinin yanı sıra, geçen yaz kurulan İç Güvenlik Bakanlığı’nın teröre karşı aldığı önlemleri övdü.

Amerikan ekonomisinin daha da güçlendiğini belirten Başkan Bush, Kongre’nin çıkardığı vergi indirimi yasasının, uygulamaya konulduğuna dikkati çekti.

Amerikan Senato ve Temsilciler Meclisi’nin ortak oturumunda Kongre üyelerine seslenen Bush, terör ve yasadışı rejimlerin tehdit oluşturmadığı yönündeki görüşü, “tehlikeli bir aldanış” olarak gördüğünü söyledi.

Irak politikasından dolayı kendisini eleştiren kesimlere de seslenen Başkan, "Amerika’nın işlerini yarıda bırakmak için savaşın eşiğine gelmediğini de" sözlerine ekledi.

ABD Başkanı'nın konuşmasının ayrıntıları şöyle:

Başkan Bush iç ve dış politikalar hakkında halka bilgi verip Kongre’ye yeni öneriler sunduğu, geleneksel “Birliğin Durumu” konuşmasını dün akşam yaptı.

Başkan teröre karşı savaşta kazanılan başarıları vurguladı, Irak’taki savaşı bir kez daha savundu. Bush, Amerikan askerlerini de unutmadı:

“Biz burada toplanırken yüz binlerce kadın ve erkek Amerikan askeri, tüm dünyada teröre açılan savaşta mücadele veriyor. Askerlerimiz baskı altında yaşayanlara umut vererek ve şiddete baş vuranları da adaletle karşılaştırarak, Amerika’yı daha güvenli bir yer haline getiriyor.”

Başkan'ın Kongre binasında, Temsilciler Meclisi ile Senato’nun ortak oturumunda yaptığı konuşma, televizyonlardan tüm dünyaya naklen yayınlandı.

Bush yeni bir Irak yaratmanın kolay değil, fakat doğru bir iş olduğunu söyledi. Başkan Irak’taki işin ve teröre karşı açılan savaşın devam ettiğini belirterek “Amerika başladığı işi yarım bırakamaz” dedi.

Bush şöyle konuştu:

"Acılardan, sınavlardan ve savaştan geçerek katettiğimiz bunca yolu bocalayıp işimizi yarım bırakarak terk edemeyiz. Amerika’nın öncülüğü ve kararlılığı sayesinde, dünya daha iyiye doğru gidiyor."

Başkan Afganistan halkını, özgür bir ulus yaratma ve teröre karşı verdiği mücadeleden dolayı övdü.

Başkan Amerika’nın bugün kendinden emin ve güçlü bir ülke olduğunu vurguladı.

Bush konuşmasında 11 Eylül’den buyana geçen iki yılı aşkın süre içinde bu ülkenin topraklarında terörist saldırı olmadığını belirtmekle birlikte Amerikalılardan, teröre karşı açılan savaşı bitmiş saymamalarını istedi.

Başkan, konuşmasında Ortadoğu bölgesi üzerinde önemle durdu. Bush Ortadoğu’da, özgürlüklerin bulunmadığı ve bu nedenle demokrasinin gerçekçi bir rejim olmadığı eleştirilerini de reddederek, “büyük din ve kültürlerin özgürlük ve kendi kendini yönetme fikirleriyle bağdaşmadığını öne sürmek hatadır” şeklinde konuştu:

Bush şöyle devam etti.

“Ortadoğu despotizm, umutsuzluk ve öfkenin hakim olduğu bir yer oldukça, Amerika’nın ve dostlarının güvenliğini tehdit eden kişi ve hareketleri üretmeye devam edecektir. Bu nedenle Amerika Ortadoğu’nun tamamında özgürlük stratejisi uyguluyor, reform düşmanları ile terörün müttefiklerine meydan okuyor. Dostlarımızdan da daha yüksek standartlara uymalarını istiyoruz."

Başkan Libya’dan söz etti ve Kuzey Kore’yi nükleer programını imha etmeye çağırdı. Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin geçen ay ülkesinin sahip olduğu tüm kitle imha silahlarını ortadan kaldırmayı önerdiğini belirten Bush, Kaddafi’nin bu açıklamasının, uygulanan etkili diplomasinin sonucu olduğunu kaydetti.

Başkan Bush, “Birliğin Durumu” konuşmasında Amerika’nın Sesi Radyosu’nun Ortadoğu’ya yapmakta olduğu yayınların artacağını belirtti:

“Kin dolu propaganda bariyerini kırmak için, Amerika’nın Sesi Radyosu’yla diğer yayın kuruluşları Arapça ve Farsça programlarını artırıyor. Ve çok yakında tüm Orta Doğu’ya güvenilir haber ve bilgi yayınlayacak yeni bir televizyon hizmete başlayacak."

Başkan Kongre’yi Demokrasi Vakfı bütçesini iki katına çıkarmaya çağırdı ve bunun, Ortadoğu’da serbest seçimlerin yapılması, serbest piyasa, özgür basın ve özgür sendikaların yaratılması için gerekli olduğuna işaret etti.

Bush, ”Afganistan ve Irak’ta demokrasiyi kurma şeklindeki tarihi görevimizi tamamlayacağız ve bu sayede bu uluslar ötekiler için yolu aydınlatacak ve dünyanın bu sorunlu bölgesinin değişmesine yardımcı olacaktır” dedi.

Başkan konuşmasının ikinci bölümünde, ülke içi konulara eğilerek, uyguladığı vergi indirimlerinin beklenen görevi yerine getirerek, ekonomiyi güçlendirdiğini söyledi ve yeni iş olanakları yaratması için Kongre’yi, bu indirimleri daimi hale getirmeye çağırdı. Bush, enflasyonun düşük, ihracatın büyümekte verimlilik ile iş kapasitesinin artmakta olduğunu kaydetti.

Kongre’nin Temsilciler Meclisi salonunda yapılan konuşma sırasında birçok ülkenin Washington’daki büyükelçileri, Time Dergisi’nin Amerikan askerini “yılın adamı” seçtiği sayısının kapak fotoğrafındaki üç asker ve Irak Yönetim Konseyi heyeti hazır bulundu. Dün gece Kongre binası ile Beyaz Saray arasındaki alanda çok sıkı güvenlik önlemeleri uygulandı.

Demokratlardan Başkan Bush'a Yanıt

Birliğin Durumu konuşmasını, gelenekler uyarınca, muhalefetteki Demokrat Parti’nin cevabı izledi.
Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Parti grup başkanı Nancy Pelosi, Başkan George Bush’u, tek yanlı dış politika izlemekle suçladı.

Pelosi, Bush’un, dayanaksız gerekçelerle ve dış destekten yoksun bir şekilde, Amerika’yı Irak’la savaşın içine soktuğunu söyledi.

Pelosi bundan dolayı Amerika’nın, asker ve para kaybını gögüslemek zorunda kaldığını söyledi.

Senato’nun Demokrat Parti lideri Tom Daschle ise, Bush’un vergi kesintilerini eleştirdi ve bunun yeni iş olanakları yaratmadığını savundu.

'Birliğin Durumu' Konuşmasının Tarihçesi

ABD Başkanı George W. Bush’un dün akşam yaptığı Birliğin Durumu konuşması, anayasanın bir emri.... Bu konudaki Anayasa maddesi şöyle diyor:
“Başkanlar, zaman zaman Kongre’ye birliğin durumu hakkında bilgi vermek ve gerekli gördükleri durumlardaki önerilerini Kongre’nin taktirine sunmakla yükümlüdür”.

1862 yılında, Abraham Lincoln konuşmasında, Kongre’ye güneydeki siyahların esaretine son verilemesi gerektiğini bildirdi.

1941 yılında Franklin Roosevelt’in konuşmasında özetlediği dört temel özgürlük, Amerika’nın İkinci Dünya Savaşı’na katılmanın esasını teşkil etti.

Başkan George Washington, 1790 yılında Kongre’ye giderek ilk “Birliğin Durumu” konuşmasını yaptı.

Bir dönemler Başkanlar bu konuşmayı Kongre’ye gitmeden yaptılar; ancak daha sonra eski geleneğe yeniden dönüldü.

Radyo ve televizyonun yayılmasıyla da, Amerika Başkanlarının Birliğin Durumu konuşmalarını sadece Amerika’da değil tüm dünyada milyonlarca kişi dinler hale geldi.
sansürsüz.com
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2004 Çarşamba 12:29:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?