20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

ABD Başkanı Bush'tan PKK - KADEK sözü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı George W. Bush’un, KONGRE-GEL’in yada eski adıyla PKK/KADEK’in Kuzey Irak’ta yaşamasına müsaade etmeyeceğini açıkladığını söyledi. Erdoğan, Kıbrıs konusunda müzakere sürecinin hızlandırılması için Başkan Bush’un, Dışişleri Bakanı Colin Powell’ı da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşmek üzere görevlendirdiğini bildirdi.
Beyaz Saray’da ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı görüşmenin ardından Ritz Carlton Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geniş bir mutabakat içerisinde görüşmeleri noktaladıklarını belirtti. Erdoğan, "Kuzey Irak’taki terör konusunda asla bu işe asla taviz vermeyeceklerini, bu konuyla ilgili olarak bizimle müşterek çalışma içinde olduklarını, olacaklarını söylediler. Mahmur kampları ile ilgili olarak Dışişlerimizle ortak çalışma yürütülüyor. Dün bu konuda mutabakat sağlandı. Burada bütün mesele Irak’ta KONGRE-GEL’in yada eski adıyla PKK/KADEK’in orada yaşamasına müsaade etmeyeceklerini söylemiş olmalarıdır" dedi.

ABD Başkanı Bush’un, Kıbrıs’ta müzakere sürecinin başlatılmasının hızlandırılması konusunda Dışişleri Bakanı Colin Powell’ı görevlendirdiğini ve Powell’ın yarın BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile bir görüşme gerçekleştireceğini belirten Erdoğan, ABD’nin bu konuda ellerinden gelen desteği vereceğini söyledi. Yanlış anlaşıldığı için arabulucu kelimesini hızlandırıcı olarak değiştirdiğini belirten Erdoğan, "İsteriz ki Kofi Annan başından sonuna kadar alsın götürsün, bu noktada zaten işin sorumlusu durumunda. Ancak, görevi nedeniyle sonuna kadar götürmesi mümkün değil. Dolayısıyla katılamadığı durumlarda bu işin zeminini gerçekten yüklenecek, götürecek bir kişiye ihtiyaç var. Bu isim öyle bir isim olsun ki, siyasi ağırlığı olsun, tarafgir olmasın, bu konuda kendilerinin yardımcı olması bizim için anlamlı olur dedik. Sayın Powell’ı Başkan görevlendirdi. Yarın da Annan ile görüşecekler" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine, bu konuda görevlendirme yetkisinin Başkan Bush’ta değil, Genel Sekreter Annan’da olduğunu hatırlattı.

KIBRIS’TA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
Kıbrıs konusunda şu ana kadar olduğu gibi BM Genel Sekreteri’nin iyiniyet misyonunun desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Aynı şekilde yine Annan Planı referanslı olarak atmakta olduğumuz adımların bundan sonra da aynı ciddiyetle devam edeceğini ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin atacağı her olumlu adımın bizler daima bir adım önünde olacağımızı, Kıbrıs Rum tarafının atacağı her olumlu adımın ve yaklaşımın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından onun daima önünde olacağını, bizim de garantör bir ülke olarak bunu desteklemek ve teşvik etmek konusunda kararlı olduğumuzu ifade ettik, vurguladık. 1 Mayıs süreci kısa bir süreç. Bu kısa zaman zarfında süratle bir neticeye gidilebilmesi için görüş ve anlayış birliği içerisinde olduğumuzu gördük. Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yaptık. KKTC üzerine düşeni şu anda yapıyor. Bundan sonrası müzakere sürecinin başlaması. Henüz başlamış değil. Güney Kıbrıs Rum Kesimi, garantör ülke Yunanistan ne diyecek? Onu görmemiz lazım. Temennimiz bu iyi niyet aynen karşılığında iyi niyet bulsun ve böylece bir an önce çözüme gidelim."
Erdoğan, Bush ile Irak konusunda işbirliğinin güçlendirilmesi, tek ve birlik içinde demokratik bir Irak’ın oluşturulması hususunda mutabık kaldıklarını söyledi. ABD’nin Türk müteahhitlerin Irak’ın yeniden yapılandırılması sürecinde aktif rol almasına olumlu baktığını kaydeden Erdoğan, "Bu konuda Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile Başkan ile yaptığımız görüşmeden sonra, detaylarını görüştük. Kendileri de bu konuya çok olumlu yaklaşıyorlar" ifadesini kullandı.

AB ÜYELİĞİ VE 8.5 MİLYAR DOLARLIK KREDİ KONUSU
ABD’nin Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini önceden beri desteklediğinin altını çizen Erdoğan, şunları söyledi:
"Direkt olarak AB üyesi ülkeler ile münasebetlerimiz iyi, bir ülkenin biraz tereddütleri var. Bunun dışında hemen hemen bütün ülkeler Türkiye’nin AB üyeliği adaylığı süreci ile ilgili Aralık ayına olumlu yaklaşıyorlar. Ve bu olumlu yaklaşım sayın AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi’nin Türkiye’ye gelişinde de açıkça ifade edildi. Bunu yakından tespit ettik. Daha önce gerek Berlin’deki Bertelsmann Forumu’nda, gerek Brüksel’de yaptığımız temaslarda bunu gördük. Önümüzdeki bu bir yıllık süreçte bu maraton çok daha hızlanarak devam edecek. ABD bizim AB’ye girişimizi desteklediğini zaten ifade ediyor. Burada asıl kararı verecek olan AB üyesi ülkeleridir. ABD’nin de AB üyesi ülkeler arasındaki nazının geçtiği ülkelere yaklaşımları bizim sürecimizi hızlandıracaktır."
ABD, Türk ekonomisine olan desteğinin bundan sonra da süreceğini ve nitelikli endüstri bölgeleri konusunda olumlu yaklaşımları olduğunu tespit ettiklerini belirten Erdoğan, 8.5 milyar dolarlık kredi konusundaki soru üzerine, "2004 bütçemizde 8.5 milyar dolar ile ilgili bir şey yok. Biz bütçemizi 8.5 milyar dolara göre ayarlamış değiliz. Böyle bir endişenin içerisinde de değiliz. Türkiye bugün o günkü şartlardan çok daha iyi durumda. Böyle bir gelişme olursa, faydalı olacaksa buna yaklaşırız, faydalı olmayacaksa yaklaşmamıza gerek yok" dedi.
Uluslararası terörle mücadele konusundaki bugüne kadar olan işbirliğinin aynı şekilde devam edeceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Haziran ayında yapılacak NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Türkiye’ye gelecek olan Başkan Bush ile Ankara’da ikinci bir görüşme daha yapacaklarını sözlerine ekledi.
Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın basın toplantısı sırasında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanları Ali Babacan ve Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Ömer Çelik, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ile Türk-ABD Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış da hazır bulundu.

(İHA)
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2004 Perşembe 10:40:40
Güncelleme :29 Ocak 2004 Perşembe 12:20:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?